Jagt journal & historier


Her kan du fornøje dig med,at læse om nogle af de dejlige oplevelser jeg har med, at gå på jagt.

28.1.2024 Jagt Højen Skov

20.1.24 Gåsejagt Østbirk


Dan og jeg havde sat hinanden stævne til en gang gåsejagt. Vi mødes på reviret kl. 07.30 og gik ud til marken, hvor der var mejs stubbe. Dan sad over ved hegnet, hvor der var en lille sø og nogle u høstede mejs. Jeg gik ud midt på marken, hvor der var et lille mosehul. Der var mange gæs i området og den første flok, der kom ind drejede ind over Dan og han skød en enkelt, der dog ikke var dødskudt, så Dan måtte ud på en gå tur inden han fik gåsen. Gæssene ville ikke rigtig komme ind over mig og vær gang de kom ind mod mig, drejede de over til Dan. Han fik yderligere 3 gæs på den måde. Ved 13 tiden pakkede vi sammen. Det var nogle fine store grågæs, der lå på paraden denne lørdag i januar.

14.1.24 Trykjagt i Andkær 


Vækkeuret ringede kl. 06.10 kaffen blev sat over. Dagen skulle tilbringes med trykjagt i konsortiet i Andkær. Kl. 07.00 stod jeg klar foran Rema, for at handle ind til morgen mad. Jeg ankom til hytten ca. 07.30 fik tændt op i brændeovnen, så leverpostegen kunne blive lunet. Vi skulle være 12 mand til dagens 2 såter. Jeg havde lavet kort over de 2 såter og trukket lod mellem de 12 mand om, hvor de skulle sidde samt lavet kort over, hvor de 2 driver skulle gå genne såterne. Efter morgenmad, parole og jagt begynd spillet af den kompetente hornblæser Dan, var vi nu klar til dagens første såt, som bestod af agerjord og skov. Jeg skulle sidde i et tårn med udsigt over søen. Der var 3 rådyr ved søen, men den jeg kunne komme til at skyde til var en ung buk, så den fik lov til at løbe. Jeg så udover rådyrene 2 snepper og en hare. Der blev set 8 rådyr i såten. Vi havde bestemt at tage begge såter om formiddagen og så slutte af med middagsmaden. Jeg var ikke mere end lige kommet på min jord post i anden såt, da der kom en fin rå, men den stod desværre oppe på toppen af bakken, hvor jeg ikke havde kuglefang. Der blev set en del snepper og 8 til 10 rådyr i såten og en af driverne skød en fin fasankok. Vi samledes i hytten efter såten, hvor Dan spillede til paraden og kokken diskede op med hjemmelavet tarteletter i hytten. Da vi nu var færdig i god tid, var der tid til hyggesnak inden vi takkede af.

13.1.24 Trykjagt Rosenvold


Morten havde inviteret min far og jeg med på trykjagt i skovene ved Rosenvold. Vi ankom til den smukke jagthytte kl. 07.30 hvor der var dækket bord med levendelys og brændeovnen knitrede lystig. En dejlig start på dagens jagt. Der skulle drives 2 skov såter denne dag. I første såt fik jeg tildelt en jordpost med fin overblik. Der gik ikke længe inden der kom et skud fra naboposten, hvor han nedlagde en stor rå. Kort efter kom der et rådyr frem ca. 50 meter fra mig på den anden side af en lille slugt. Jeg hævede riflen, men i kikkerten kunne jeg se, det var en lille buk, så jeg nøjedes med, at nyde synet. Jeg kunne se på den, at der var et eller andet den holdte øje med bag den og pludselig kom der 7 dådyr, men jeg kunne ikke komme til at få hold på en pga. underskoven på det sted de kom, var for tæt til at lave et ordentligt skud, men en spændende oplevelse var det. Pludselig kom den lille buk op af den veksel jeg sad ved og den var helt inde på en meter af mig inden den opdagede mig. Jeg så også en enkelt sneppe på min post og der blev skudt endnu et dyr (rålam)i såten. Efter ca. 1.1/2 time sluttede såten og vi samledes ved hytten, hvor middagsmaden skulle nydes (bolle i karry). Eftermiddagens såt gik langs med kysten og også her fik jeg en jordpost. Jeg kunne godt mærke vi var kommet tæt på kysten, for der stod en meget kold vind ind i skoven, så der blev lige tændt op i undertøjet. Min nabobost skød en stor fin rå. Jeg så desværre ikke noget på denne post. Far havde nogle rådyr så tæt på, at han ikke kunde se dem i kikkerten. Vi vendte nu tilbage til hytten og afsluttede jagten og vi takkede for invitationen.

7.1.2024 Jagt Højen Skov


Dagens jagt startede i laden på gården kl.09.00 på Højen skovvej med rundstykker. Vi var mødt 7 mand op denne kolde og stille morgen. Efter at vi havde indtaget morgenmaden gik 4 mand ned til skoven, for at stå for. Jeg tog lillebror Dan og Iver og hans hund med ned for enden af skoven, hvorfra der skulle drives. Dan skulle gå igennem sammen med Iver og han´s hund Balder, som også er en gul labrador. Jeg overlod min Balder til Dan og gik selv ind af skovvejen til en lille slugt, for at stå som bagpost. Drevet var ikke mere end startet, da der står 2 rådyr ca. 75 meter fra mig. De trissede stille og rolig ind i granskoven, da Iver kom op fra slugten. Imens jeg kort talte med Iver rejste der en sneppe, der desværre var for langt ude til at skyde på. Jeg så ikke mere på min post, men der blev set 4 snepper og et par dyr mere i såten. Efter ca. en time samledes vi igen i laden og her blev det bestemt, at vi ikke tog ud til den anden såt i Tofthøj, så vi drak en kop kaffe og fik sludret lidt om dagens jagt. Vi fik også aftalt det praktiske for næste jagt, hvor vi alle glædede os til afslutningen på årets jagter. Vi skal nemlig alle hjem til Jørgen og ha´ gule ærter med det hele.

6.1.2024 Kragejagt der endte med ræv.


Dan og jeg havde bestemt os for, at tage på kragejagt denne kolde januar morgen. Vi mødtes ved stakladen i Andkær kl. 07.20 og begav op på toppen af marken over ved hegnet. Nu der var sne på marken, havde jeg medbragt 2 af børnebørnenes bobslæder, til at transportere udstyret på. Vi havde valgt, at placere os et sted, hvor hegnet slår et knæk, så vi var lidt i læ for den kolde østenvind. Jeg var færdig med, at opsætte skjul og lokker mens Dan stadig var i gang, da han fik øje på en ræv, der havde retning imod ham op langs med hegnet. Ræven opdagede ham ikke og kom helt ind på 20 meter af ham. Dan skød og ræven forendte. Det var en fin han ræv han havde skudt. Der kom ikke mange krager og dem, der kom, var ikke interesseret i lokkerne. Dan havde en ræv mere, der kom op langs med hegnet, men den drejede af inden den kom på skudhold. Vi så også 2 rådyr og en hare i de 4 timer vi var på reviret. Det var en dejlig morgen, om end det var lidt koldt på toppen.

30.12.2023 Årets sidste jagt i konsortiet.


Dagen startede med, at hente rundstykker i Føtex og så gik turen ellers mod jagthytten i Andkær.

Jeg fik sku´ noget af en opvågning, da jeg kom til broen, der føre over Sønderskovvej, for der stod nok 50 cm. Vand på kørebanen og det var først da jeg ramte det, at jeg opdagede det, men heldigvis er transporteren høj, så der skete ikke noget. Da jeg kom ned til hytten fik jeg hurtig sendt besked ud til deltagerne om vand på vejen. Stormen Pia havde smidt lidt rundt med diverse ting uden for, så det blev samlet og sat på plads. Brændeovnen blev tændt op, bordene dækket og så var der klar til de 18 deltager. Kl. 08.30 kom den lune leverpostej på bordet og morgenmaden blev indtaget. Kl. 09.00 stod vi klar uden for hytten og Dan spillede et nummer på jagthornet inden jeg gik i gang med dagens parole.


Den første såt, der skulle drives var Sønderskoven. Der blev sat 4 skytter af i matrikel.  100 og 1 skytter i engen samt en i skoven bag tårn 2. De resterende skytter stod på tværs op i skoven. Vi var 4 hunde folk og en skytte, der begyndte at drive engen og ved tårn 2 rejste Balder en fasankok som jeg skød 2 skud forbi på. Kort efter lød der et skud inde bag tårn 2 og skytten nedlagde en rå. Jeg skulle ikke gå med helt ud i enden af stykket, så jeg gik ind i skovkanten og ventede til de øvrige driver kom ind gennem skoven, så skulle jeg drive kanten af skoven tilbage. Der blev skudt en hare i driverkæden. Vi var lige begyndt, at drive da der bliver råbt sneppe til højre og sneppen kom lige i retning af mig. Jeg hævede den lille skovbøsse og bang sneppen faldt til jorden. Kort tid efter kom der 5 stk. Råvildt ud af skoven og de løb ud på engen mellem tårn 2 og 3. Der blev i skyttekæden, der stod op i skoven skudt til en ræv og et stykke råvildt, uden de dog tog skade af det. Der blev set en del råvildt og snepper oppe ved de 2 lysninger og i matrikel 100 blev der skudt en råbuk.


Vi kørte nu tilbage til hytten, hvor vi skulle ha`  såten rundt om søen mens middagsmaden blev tilberedt. Vi havde hørt om morgenen, at der var ænder i søen, så forventningerne var lidt høje. Skytterne blev placeret rundt om søen og driverne startede for enden af søen. Der lettede nok ca. 40 ænder fra søen. Og der blev skudt 5 flotte andrikker, men der skulle nok ha´ været 5 mere i forhold til skud. Jeg fik en enkelt and, men den var ikke dødskudt og den gik på stive vinger helt ud for enden af jagtstykket. Jeg sendte Balder i retning af, hvor anden var gået ned og efter lidt søgen lykkedes det ham, at finde anden. En af de andre driver, der gik på den modsatte side havde også skudt en and, der var gået ned på stive vinger bag bakken. De havde søgt med hund på den uden resultat, så jeg gik med møje og besvær derover med Balder og efter ca. 5 minutter kom han med anden. Den var gået ned på den modsatte side af hegnet. Dejlig hunden kommer med det vildt, der næsten var opgivet at finde.

Vi samledes ved hytten, hvor Dan spillede frokostsignal og det var godt, at komme ind og få noget at spise og lidt varme i kroppen. Vi var også utrolig heldige med vejret, for imens vi indtog frokosten kom der en gevaldig  hagl og regnbyge. Vi var nu mætte og varme, så vi kørte nu til tredje såt, Munkebjerg skoven. Her blev der set en del snepper og også skudt forbi til en enkelt.


Vi kørte tilbage til hytten og fik vildtet lagt ud på paradepladsen. Dan spillede smukt de forskellige melodier for det nedlagte vildt. Vildtet blev fordelt til skytterne og bøder blev der også delt nogle stykker ud af for div. forseelser. Der blev afsluttet med en tak for i dag og et godt nytår.

Alt i alt en fantastisk afslutning på 2023


27.12.23 Gåsejagt Østbirk


Dan og jeg havde aftalt at vi skulle på gåsejagt. Så jeg smuttede lige forbi bageren inden jeg kørte til Uldum og samlede Dan op kl. 07.20. vi kørte nu mod Østbirk og da vi ankom, var der 1 time og 20 min. Til solopgang. Vi begav os nu ud til den høstede mejsmark, hvor der i kanten af den er en lille sø, hvor der stod lidt u høstet mejs vi kunne opsætte vores skjul og lokkere. Da vi nærmede os søen lettede der ca. 25 gæs fra den. Vi blev enige om at sætte os på vær side af søen og fordele gåselokkerne på vær side. Vi anbragte også nogle svaner i kanten. Jeg havde også taget lidt duelokker med dem fordelte vi også imellem os. Ind i skjulet, frem med kaffen og de smurte rundstykker og så nyde den stille morgen med høj himmel, fuldmåne og let frost. Det var ikke det bedste vejr at drive gåsejagt i, men der var mange gæs i luften, men de trak efter en sø ca. 800 meter væk. Der kom dog tidlig en enkelt gås ind over Dan, men hans gevær havde valgt, at placere løbsvælgeren i midten og inden han fik det fikset var gåsen for langt ude. Hvis man måtte skyde sangsvaner havde vi kunnet fylde fryseren, for der kom mange og smed sig i søen. Dan skød forbi på et par duer og jeg skød forbi på en krage. Vi pakkede sammen og gik ned til bilen. Efter at ha´ læsset lokker og udstyr i bilen, gik vi lige en lille tur langs med hegnet og her lettede Balder lidt fasaner og Dan skød en fasanhøne som Balder leverede.

23.12.23 Andejagt i Andkær


Lillebror Dan og jeg mødtes ved den lille sø ca. en time før solnedgang, for at se om der ville komme lidt ænder. Der blæste en jævn vind fra vest, så jeg havde taget min rotorduck med. Efter skjul og lokker var sat op var det tid til en kop kaffe og så vente. Der kom ikke det store træk af ænder denne aften, men der kom 2 overflyver og 2 der kom bagfra, som jeg skød forbi på og det var det. Vi pakkede sammen og gik op til bilerne og fik en lille snak, ønskede godjul inden vi kørte hjem.

19.12.23 Krage og andejagt


Jeg havde denne gang valgt at tage ud bag gården i Andkær, hvor der er en lille sø.

Jeg ankom kl. 14.00 og gik over til hegnet ved søen og fik sat skjulet op i hegnet, fik placeret kragelokkerne samt sat lidt lokkeænder ud i søen. Der kom ikke nogle krager, så da det begyndte at blive mørkt tog jeg kragelokkerne ned og flyttede skjulet over til søen. Ca. et kvarter før lukketid kom der en flok gråænder og smed sig i søen, men jeg kunne ikke se dem da de landede i den ende af søen der var mørk. Så desværre blev det ikke til noget på tasken denne gang.

17.12.23 jagt i Højen skov


Vi skulle starte med rundstykker kl. 09.00 i laden. Efter rundstykkerne og kaffen fordelte Poul skytterne, så der blev dækket af på begge fløje samt 2 mand for enden. Jeg var mærket af jagten i går, så Dan tog over som driver sammen med en mere, hvis hund også er en gul labrador ved navn Balder. Dan lånte Balder til, at drive igennem med, mens Poul og jegtog os af bagposterne. Der gik ikke længe før Balder og Balder kom drivende med et rådyr på tværs af såten, men den var for langt ude til, at vi kunne få skud til den. Dan fortalte, at der yderligere blev rejst 4 dyr i såten samt et par snepper. Dejlig at høre og se, at der var godt med råvildt i området. Poul og jeg kørte nu op til laden, for at mødes med de andre. Vi fik lige en lille snak om, hvad folk havde set og aftalt de næste 2 jagter. Jeg kunne desværre ikke komme med til Tofthøj grundet et julearrangement, så jeg ønskede alle en god jul og begav mig hjem over.

16.12.23 jagt i konsortiet


Denne gang skulle vi starte i Viuf kl. 08.30 jeg var der dog lidt før, for at få dækket morgenbordet op.

Der var denne gang kun tilmeldt 11 mand og 2 hunde, så vi havde valgt, at gøre såterne mindre for at kunne dække såterne bedre af. I første såt blev der set en 3-4 snepper, 2 rådyr, et par harer samt et par fasaner. Jeg havde stillet skytter af og stod som sidste mand sammen med Balder. Vi skulle så drive skovkanten af når Peter var kommet igennem engen. Da jeg stod og ventede hørte jeg en fasankok bag mig og pludselig lettede den og kom lige hen over mig og det døde den af, men det sjove af det hele var, at den var blevet lettet af en kat der kom ned langs hegnet. Peter og hans hund var nu færdig med, at drive engen og Balder blev sendt ned i skoven og jeg gik langs kanten og der gik ikke længe får Balder lettede en skovsneppe der desværre fløj bagud, så jeg ikke kunne komme til at skyde. Vi nåede næsten hen for enden af såten, hvor der står nogle graner og her rejste Balder et rådyr, der løb bagud. Den passerede en af skytterne så tæt at han ikke nåede, at få hold på den. Der blev i øvrig også set en pæn flok agerhøns i fodermarken.  


Vi afsluttede såten og begav os mod Andkær, hvor vi skulle have en enkelt såt mens kokken fik varmet aspargessuppen. I denne såt blev der skudt en stor flot hare og set snepper.

Så var det ind i den varme jagthytte spise lidt middagsmad og blive varmet godt igennem inden næste såt. Denne såt omfattede området omkring søen og her blev der rejst 2 harer, hvoraf den ene blev leveret. Der kom også en enkelt krikand op fra søen som jeg skød et enkelt skud forbi på, men den drejede heldigvis ind over peter der gik på min venstre side og han leverede anden.

Balder fulgte sporet efter haren og der gik kun kort tid, så kom han fint hjem til mig med den.


Vi skulle nu i gang med tredje såt som var et smalt skovstykke, men fordi vi kun var 2 driver havde vi valgt at lade 2 af skytterne gå med som driver. Først stødte vi et enkelt rådyr, der løb bagud og lige ud mellem de 2 bagposter. Vi forsatte et stykke da Balder rejste et rådyr mere og det løb forbi en af de 2 skytter, som var med som driver. Han skød 2 skud til dyret og traf det. Balder var lige i hælene på dyret og der gik en rum tid inden han kom tilbage, hvor vi var begyndt at snakke om at vi nok skulle have fat i en sweisshund, men så kom Balder tilbage til mig og jeg kunne se, at han havde blod på ryggen, så han havde haft kontakt med dyret. Vi blæste såten af og begav os i retning af der, hvor Balder var løbet efter dyret og da vi kom ned til ham der stod bagpost kunne han berette at dyret og Balder passerede nede ved ham. Vi gik nu lidt videre og efter ca. 30 meter fik Balder igen kontakt til dyret, som rejste sig med Balder efter sig. Balder fik stoppet dyret i nogle tætte graner og heldig vis lige ud for hvor Peter stod. jeg kaldte Balder på plads og Peter af fangede den. Jeg var efterfølgende noget stolt af Balder. Der blev i såten også skudt en sneppe samt skudt efter 2 mere. Vi skulle egentlig ha´ haft en såt mere, men da eftersøgningen havde taget en del tid valgte vi, at afslutte dagen. Vi fik lagt vildtet op på paradepladsen og afsluttede jagten. En dejlig og udbytterig dag i gode jagtkammeraters selskab.

Østbirk  9.12.2023


Det skulle ellers ha´ været en drivjagt, men pga. stor frafald(sygdom) valgte Jørn, at lave det om til gåsejagt. Dan, far, og jeg skulle være hos Jørn kl. 07.30. Jørn havde hentet rundstykker, så vi hyggede lige en tyve minutter inden vi begav os mod marken, der for 14 dage siden blev høstet for mejs.

Vejret var lidt blandet.

Der blæste en kold vind fra øst og det var tøvejr (+3o ). Der kom en del byger med regn og slud, men pga. tøvejr var det noget diset og op af formiddagen blev det tåget. Ca. kl 09.15 kom der en lille flok gæs ind over mit skjul, der var placeret for enden af et mosehul, inden i de mejs de ikke kunne høste. Jeg holdt til en af gæssene og skuddet fra min Baikal IJ 27 Silver sendte en dejlig stor grågås til jorden. Balder fandt hurtigt gåsen og vi var nu klar inde i skjulet igen. Der kom en del gæs ind over, men de var lige en halv skudlængde for høje. Ca. kl. 12.00 kom Dan hen til mig med en kop kaffe med klar fløde i, mums det var godt i den her kulde. Dan havde placeret sit skjul ca. 40 meter fra mig i kanten af det lille mosehuld.

Jeg havde lige drukket kaffen, da vi hørte gæs i vestlig retning. Jeg sagde til Dan, at han skulle komme ind i mit skjul i tilfælde af at gæssene kom. Og gæssene kom lige ind over os og vi rejste os og skød. 3 gæs gik mod jorden og den ene faldt lige bag skjulet mens de 2 andre gik på stive vinger ud over marken, men desværre i den retning, hvor piletræerne i den lille mose dækkede for, hvor de gik ned. Vi gik nu ud for, at søge efter dem og var lige ved, at opgive da Balder tog et rigtig langt søg. Faktisk så langt, at han var ved at være væk i tågen, men ca. 800 meter fra vores skjul fik han fat i en gås og kom stolt tilbage med den. Jeg lod ham søge bredt igen og i kanten af nogle u høstede mejs ca. 300 meter fra skjulet fik han fat i den sidste gås. Hold da k… hvor var jeg stolt af ham. Klokken nærmede sig 13.30 og vi valgte at pakke sammen, men hold da op det var koldt for fingrene, at få alle lokkefuglene samlet sammen, puttet i sækken. Vi begav os nu mod Jørn´s gård til en gang varm gløgg med tilbehør. Uh det gav varmen igen. Vi takkede Jørn for en rigtig dejlig dag og han mente helt sikke, at det måtte vi gøre igen.

3.12.23 jagt i konsortiet

 

Det var lidt køligt da jeg ankom til jagthytten kl. 0715, så det første var, at få tændt op i brændeovnen.

Vi skulle denne gang ha været 19 mand, men der var en del frafald så det endte med at vi kun var 11 mand, hvilket var lige lidt i underkanten til at kunne dække såterne.

I første såt blev der set en del råvildt, harer og et par snepper. I anden såt blev der skudt en enkelt fasankok og hundene tog et par af de høns vi havde fået med da vi fik fasanerne. Så var det frokost som denne gang bestod af smørrebrød og en enkelt julesnaps til. I tredje såt rejste balder en rå som løb ind på nabostykket, så jeg kaldte Balder hjem. Pludselig krydsede råen det spor jeg var gået ned af og den løb lige ned gennem de andre drivere og løb lige ned over en lille slugt og op på den anden side. Her stod der en skytte der leverede dyret. Det var en stor rå i rigtig fin foderstand, den vejede 21kg brækket. I såten blev der i øvrigt skudt til både hare og snepper uden de dog tog nogen skade af det. Vi sluttede af med parade og lidt hygge i hytten.


23.11.23 Kragejagt


Det var en mørk og kold morgen med minus 10 grader og en let vind fra nord, da jeg ankom til reviret. Min lillebror var også kommet og han havde lige været forbi bageren efter et rundstykke og en spandauer til kaffen. På den mark vi skulle sidde er der 2 remisser med ca. 500 meters afstand og dan tog den ene og jeg den anden. Efter at ha fået sat lokke fugle og skjulet op var der lige tid til en kop varm kaffe. Balder havde puttet sig på sækken til lokkerne, hvor i der er et stykke liggeunderlag for at holde kulden væk fra ham og han fik også lige et lille tæppe over sig. Nu kunne jeg høre de første krager, men de var ikke rigtig interesseret i at komme ind over, men efter en times tid kom der en enkelt krage ind fra min højre side og jeg skød og den gik ned omme bag remissen. Jeg sendte Balder, men efter nogen tid kom han tilbage uden krage, så jeg gik med om for at kikke efter den. Efter en del søgen måtte vi opgive, om kragen har rettet vingerne ud igen eller den lå oppe i en af de høje graner i remissen fandt jeg aldrig ud af. Jeg fik desværre ikke flere chancer og Dan havde kun haft en enkelt krage på skudhold uden den dog faldt ned. Vi mødtes efter 4 timer i kulden oppe ved gården i stakladen. Her sad vi så oppe i halmen og drak en kop kaffe, det var sku dejlig varmt at sidde der i halmen i læ for kulden. Vi aftalte at vi skulle mødes igen, måske den 17.12.


19.11.23 Jagt i Højen skov og Tofthøj


Jagten blev aflyst pga. for få tilmeldte. Men så kunne man da bruge dagen på, at få ordnet lokkefugle og få gennemgået våbene i våbenskabet.Og balder tog en slapper i sin kurv.

12.11.23 kronvildt jagt i Vork Bakker, der endte med rålam


Min gode kammerart Morten, havde inviteret mig ud og kikke efter krondyr, på det jagt han har i Vork Bakker. Jeg var klar og fuld af forventning, da Morten hentede mig kl. 07.00. Kaffen var hældt på kanden, riflen, kikkerten var pakket og klar.

På vejen der ud, sagde morten, at hvis der kom et rådyr for måtte jeg gerne skyde og var det en rå med lam skulle jeg helst tage lammet, hvilket for mig også er god jagtetik. Vi ankom til jagten 10 min senere og fik udstyret ud af bilen. Vejret var mildt, vindstille og vi bevægede os nu ud til vores post. Jeg havde fået et område på kanten af en bakketop, hvor jeg havde fint udsyn over marken og skovkanten. Morten var gået over på den anden side af bakken, hvor han også havde fint udsyn mod den anden ende af skoven.

Vi var på vores pladser ca. kl 07.35 lidt før skydetid kl. 07.50. jeg havde fået mig placeret under et stort egetræ, opsat skydestokken og skænket en kop kaffe, så var jeg klar. Jeg hørte et rådyr smælde i skoven og lyden kom tættere på og pludselig kl. 07.45 stod der en stor rå med et lam nede i skovkanten, hvor Morten har opsat foder tårn og en pæl med sliksten.

Jeg skrev til Morten og sagde, at jeg havde en rå og en lam gående og han skrev tilbage, at han havde en ræv og et rådyr gående helt nede ved skovkanten. Kl. 07.49 hoppede lammet over hegnet og ud på marken kun 60 meter fra mig. Jeg skrev til morten om han stadig ville ha´ skudt et lam, han svarede ” du krummer bare fingeren”.

Jeg kikkede på klokken og den var 07.51 og da jeg jo allerede havde gjort riflen klar og tændt rådpunktet i kikkerten, fandt jeg bladet på lammet og krummede fingeren. Lammet faldt på stedet og spjættede 2-3 gange. Råen, der stod nede ved slikstenen flyttede sig lidt ind i skoven, men kom hurtig frem igen og gik hen til slikstenen igen som om intet var sket, men den fornemmede dog et eller andet, for pludselig hoppede den over hegnet og begav sig i retning af der, hvor Morten sad. Jeg gik nu ned og hentede lammet og tog den tilbage til min post.


Jeg skrev til Morten, at jeg havde skudt lammet og om vi ikke skulle blive siddende lidt endnu, hvis der nu skulle dukke kronvildt op. Morten svarede, det kunne vi godt. Han havde i øvrigt konstateret, at råen var passeret tæt bag om ham. Jeg havde slet ikke haft tid til, at nyde naturen, så jeg skænkede endnu en kop kaffe, for den første var blevet kold. Så sidder man der og føler sig helt vild privilegeret og taknemlig for, at få sådan en oplevelse.


Efter en halvtimes tid rejste jeg mig og brækkede lammet. Jeg kunne se, det var et stort lam og den var i rigtig god foderstand, fedtet hang nærmest som perler inden under ryggen. Placeringen af skuddet var lige som ønsket, et lidt høj bladskud uden den store ødelæggelse af kødet. Efter brækningen af lammet, sad jeg lidt og nød naturen, da Morten skrev, at vi stoppede for i dag. Jeg fik rygsækstolen på ryggen, riflen over skulderen og lammet i hånden. Vel nede ved bilen blev vi enige om, at køre hjem til mig og få noget morgenmad. Da vi kom hjem til mig, hængte vi lammet op i liften på værkstedet og tog frakken af den og så fik vi morgenmad.

Sikken en morgen den vil ikke blive glemt og tusind tak til Morten, at jeg kunne få denne dejlige og specielle oplevelse med i livet.

11.11.23 jagt i konsortiet


Vi var denne gang 25 mand mødt op til jagt. Vi startede som sædvane med morgenmad i jagthytten kl. 08.30. kl. 09.10 var der parole på pladsen udenfor hytten. Jeg var denne gang jagtleder og havde til jagten udfærdiget 4 såter, der skulle drives. Første såt, var fasan skove. Det var lidt skuffende skydning, da der kun ud af ca. 15 fugle på vingerne blev skudt en enkelt fasanhøne og en del forbi skud. Såt 2 var søen, men her var der ikke noget jagtbart fremme. Tredje såt, var haretramp her blev der rejst 3 harer. Der blev skudt forbi til 2 af dem.

Nu var det middag og kokken (konen) diskede op med hjemmelavet gule ærter med alt i tilbehør, hold da k… det smagte godt og man skulle tage sig selv i ikke at spise for meget.

Nu gik turen, så til den store eng og skovstykket og her skete der virkelig noget. Fasaner, snepper, råvildt, ræv og harer var at se i skoven og engen. Der blev leveret 2 stk. råvildt, en ræv, en hare og en fasan. Der skulle ha´ været en ræv mere, men den blev desværre ikke fundet. Man må sige, det var en god såt at slutte dagen af med.

Vel tilbage ved jagthytten, blev der holdt parade og Dan spillede smukt på jagthorn som afslutning på en dejlig tør jagtdag i gode venners lag.

5.11.2023 jagt i Rosenvold skov


Morten havde inviteret mig med på jagt i Rosenvold konsortiet som han er med i. Vi startede med rundstykker i den fine gamle jagthytte med 20 morgenfriske jægere. Efter morgenmaden var det tid til første ud af 5 såter. I første såt, så jeg 2 fasaner, men der blev set både rådyr og snepper. Anden såt hørte jeg noget inde mellem træerne og kort tid efter blev der skudt en tæveræv 75 meter fra mig. I tredje såt var vi placeret på en smal sti blev der set dyr og skudt forbi til en sneppe. Vi drog nu tilbage til jagthytten for at holde middag. Middagsmaden som Morten havde kokkereret, var tarteletter med fyld af fasan, mums det smagte godt. Efter middag gik vi i gang med fjerde såt og her havde jeg fået tildelt en post i hjørnet af en engstykke der kilede sig ind mellem 2 skovstykker. Jeg havde måske stået 15 minutter, da der kom en stor han ræv langs med skovkanten. Jeg hævede den gamle AYA og nedlagde den i første skud, men da den stadig lå og løftede hovedet fik den lige et skud mere for en sikkerheds skyld.

I sidste såt fik jeg en bagpost, men her så jeg ikke noget jagtbart.

En fantastisk dejlig dag, hvor vejret var med os. Det regnede, da jeg kørte derud og medens vi fik morgen mad, men da vi skulle i gang med jagten var regnen stoppet og det holdte ved resten af dagen.


Tak til Morten for en dejlig dag.

29.10.23 jagt i konsortiet


Så var der igen jagt på tapete. vejret var ikke det bedste da det regnede hele formiddagen, men det blev til en enkelt and og 2 fasaner.

Trækjagt i Ballum 19-20.10.23 "Storm over Danmark"


Morten og jeg havde rykket et par dage ud af kalenderen for at tage til Ballum på jagt og heldigvis var vejret med os. En kraftig vind fra øst 17-18 m/s skulle nok bringe fuglene ned i en højde. Vi ankom til reviret kl. 15.00 og efter en kop kaffe gik vi ned midt på stykket og satte skjul og lokkere op. Vi havde medbragt lidt lokkeænder,  gæs og en enkelt svane, men da jeg skulle til at sætte gåselokkerne opdagede jeg, at jeg havde glemt alle hovederne, så det så lidt sjovt ud med lokkegæs uden hoveder. Blæsten var kraftig, så det var svært at opsætte skjulene, men jeg havde taget nogle kraftige barduner og pløkke med, så til sidst lykkedes det. Vel inde i vores respektive skjul kunne vi nu kun vente på at ænderne og gæssene ville begynde at trække. Jeg havde medbragt 2 radioer, så vi kunne tale sammen om, hvad vi så. Der kom gæs, men de var uden for rækkevide, men der kom ænder og der blev også skudt til dem, men det lykkedes kun mig at skyde en enkelt. Da det nu var blevet for mørkt til, at se gik vi op til bilen og her fandt vi Trangia frem og begyndte at tilberede den lækreste hjemmelavet boller i karry som Morten havde lavet. Hold da k… det smagte godt. Vi fik soveposerne rullet ud og hyggesnakkede en stund inden vi lukkede øjnene. Uret ringede kl. 5.30 og så var det op og i tøjet og det skulle man ha´ rigeligt på af for vinden havde taget til i styrke, men det var holdt op med at regne. Efter kaffen og de lunede boller var vi atter klar til at gå ned til skjulene. Mortens skjul stod stadig op, men min var væltet og jeg måtte med møje og besvær rejse den igen i den stive storm. Der kom en flok ænder ind fra min venstre side og jeg skød en der gik ned lige bag mig og den hentede Balder. Nu begyndte gæssene at komme og en flok på 10-15 stykker kom lige ind til mig og det lykkedes mig, at dublere. Kort tid efter kom der en flok ind over Morten og han gjorde kunsten efter og leverede 2 stk. ca. en ½ time senere kom der igen en flok ind til ham og igen leverede han en fin dublet.

Nu gik der en rum tid, hvor gæssene blev ved med at vælte ind ude fra kysten, men desværre ikke ind til os, men lidt op af formiddagen kom der en lille flok gæs op langs med den grøft vi sad ved og det lykkedes mig, at skyde en enkelt. Nu nærmede vi os middag og vi talte lidt om, hvad vi skulle. Skulle vi gå op og få lidt middagsmad eller skulle vi stoppe. Vi blev enige om, at vi havde skudt nok til flere gode måltider, så vi pakkede sammen. Vi kørte nu ud på Rømø dæmningen og stoppede på parkeringspladsen og fik vores middagsmad inden vi kørte hjem. En fantastisk jagttur, hvor vi blev blæst igennem og fik dejlig vildt med hjem. En tur vi var enige om, måtte gentages inden for den nærmeste fremtid.

15.10.23 Jagt i Højen skov og Tofthøj/Harresø


Så var der indbudt til jagt i det lille konsortium. Vi mødte op 9 mand og 3 hunde til morgenmad i laden.

Første såt var den stejle kløft i skoven, her blev der set 5 stykke råvildt. Jeg havde fået en bagpost, da min ryg desværre ikke kunne klare at drive med Balder i det stejle terræn, så Dan havde overtaget tjansen at gå med Balder. Balder kom drivende med et stykke råvildt ned forbi den anden driver , men han skød forbi på dyret.

Vi kørte nu til den anden såt, der bestod af nogle mosehuller og mark og ved den første mose rejste hundene en rå, der løb tværs over marken og lige over til min 82årig far der skød 2 skud til den. Da vi var færdig med at drive, gik vi over til ham for, at høre om han havde fået den. Han var ikke sikker på om han havde ramt den, da den gik under hegnet, så Dan og jeg gik ind i mosen for, at se om vi kunne finde spor efter den og efter kort tids søgen fandt vi dyret forendt 15 meter fra der, hvor han sad. Et styk fin smaldyr, godt klaret du gamle. Vi sluttede af ved bilerne med en kop kaffe og en snak om dagens oplevelser.

14.10.23  jagt i konsortiet


Årets anden jagt startede ved jagthytten hvor der mødte 20 mand op.

Dagen var opdelt i 2 såter engstykke og et skovstykke om formiddagen og stor engstykke og skov om eftermiddagen afbrudt af middagsmad i hytten. I første såt blev der set fasaner, rådyr, harer og en sneppe. 2 af driverne startede ude for enden af engen og de rejste både dyr og fasaner det lykkedes en af dem at skyde en fasan. Da de kom op mod skoven rejste de et lam som en af dem skød til uden at ramme, men dyret løb lige op til en ny jæger, der havde fået en kongepost inde i skoven og han nedlagde den.

De 2 hundefolk var nu kommet op for enden af skoven og de ringede så til mig, at de var klar til at starte. Jeg skulle drive området oven for skoven, hvor der er en sø og en lille remisse. Balder rejste en stor rå, der løb bagud af drevet samt en stor fasankok, der desværre fløj så lavt, at det ikke var forsvarlig at skyde. I skoven rejste de et lam mere der løb bagud lige ned til ny jægeren og blev skudt. Det må siges at være en fin debut som jæger. Så var det middag og Peder havde lavet indianergryde med ris og det smagte godt.

2 såt var den lange eng og skoven. Vi var kun nået halvvejs ud i engen da Balder rejser 3 dyr i skovkanten og det ene dyr, en stor rå løb tværs over engen helt ud til åen og her endte den sine dage, da den blev skudt af den driver der gik langs kanten. Der blev i såten skudt til en fasankok som desværre ikke blev leveret. I såten blev der set yderligere 7 stykker råvildt. Dagen sluttede ved hytten og med 3 dyr og en fasan må det da siges, at ha været en god dag.

Østbirk den 7.10.2023


Jørgen havde inviteret til første jagt i år og vi skulle være der kl. 09.00 hvor vi startede med kaffe og rundstykker på terrassen. Vejret var superfint, så hvide skyer, let vind og sol. Første såt var et område med juletræer, som gik over i et engstykke. Balder startede med at rejse en fasanhøne som blev skudt af en af skytterne. Kort efter rejste han en fasankok som jeg på det skammeligste skød forbi på. Der blev rejst yderligere 3 fasaner i juletræerne og skudt en enkelt høne mere. I engstykket blev der rejst 8-10 fasaner, men de fløj så lavt at det var uforsvarlig at skyde til dem. Der var også et enkelt stykke råvildt, men den fandt huldet i skyttekæden. Vi gik nu til anden såt, der bestod udelukkende af lave juletræer, men her var kun et par harer. Tredje såt var et område med pyntegran kultur. Her var der en del råvildt og harer. Der blev skudt forbi på et stykke råvildt og de andre fandt vej udenom skytterne. Nu gik turen tilbage til gården, hvor der blev holdt vildtparade. Dagen sluttede på terrassen til en gang dejlig varm bondesuppe. Tak til Jørgen for en dejlig dag og jeg ser frem til næste jagt den 4.11.  

1.10.23 Første jagt i konsortietDet blev en dejlig dag dog uden vildt på paraden, men der blev set en hel del råvildt, ræv og harer. Ræven blev dog skudt og den trillede ned i en grøft, men da jægeren skulle hen og samle den op var den væk. Jeg fik desværre ikke foreviget dagen med et foto, men en dejlig dag var det.                      

Kragejagt og dueregulering 27/9 2023


Jeg havde inviteret min far med og på tros af, at han er 82 er han frisk og rørig. Dog er han ikke til de lange spadsere ture, så jeg kørte næsten op til den remise vi skulle sidde i. Jeg placerede far på hjørnet, hvor der var størst chance for, at duerne ville komme. Jeg selv trak lidt ned af siden og fik placeret lokkerne imellem os. Der var mange duer i luften over den ny såede mark, men de var over ved det hegn, hvor jeg sad sidst, men der kom da enkelte duer ind over lokkerne. Jeg kunne dog ikke få hold på dem, men far leverede 2 duer i 2 skud. Jeg fik nedlagt en enkelt krage. Far fik selvfølgelig duerne med hjem og som far sagde dagen efter, det passede lige til mor og mig. Det er sku et privilegie at have en far, der er så frisk tros sin høje alder, håber der bliver flere gode år, hvor vi kan komme på jagt sammen.

DSC_0870

Kragejagt og dueregulering 14/9 2023


Denne gang gik jeg over til det lange hegn og der, hvor hegnet slår et knæk placerede jeg mit skjul. Vejret var efter min erfaring helt perfekt sol, hvide kumulus skyer og en jævn vind. Jeg placerede 15 duelokkerne lidt til højre for mig, da duerne efter min erfaring ville komme op mod vinden. En duelokker kom på en stang oppe i et træ. På min venstre side satte jeg en enkelt krage på en stang oppe i et højt træ og 4 styk ud på jorden. Vel inde i skjulet havde Balder og jeg lige delt en ostemad, da der kom en krage sejlende ind over lokkerne og den faldt i første skud. Kragen blev prompte apporteret af Balder. Nu var morgenen startet.

Nu begyndte duerne, at vælte ind og inden for den første time skød jeg 5 og skød forbi på 3. Der kom også en enkelt skade, som også måtte smage haglene fra den gode gamle Bajkal. Det blev til 3 duer mere inden jeg pakkede sammen, så alt i alt 8 duer, 1 skade og 1 krage det var et fint udbytte. jeg kunne sikkert ha skudt mange flere, hvis jeg var blevet der om eftermiddagen også, men her var nok til et fint måltid. Det var en dejlig dag i hegnet. Jeg elsker, at kunne sidde der bag skjulet og nyde kaffen,  samværet med Balder og som bonus, at få noget på tasken.

Kragejagt og dueregulering 2/9 2023


Så startede sæsonen. jeg havde lige en 3 timer, der varledig, så jeg satte mig op i en remisse på marken og fik lokkerne placeret. Denførste time skete der ikke en skid, for duerne trak over langs med hegnet ogder kom kun en enkelt krage, som jeg på det skammeligste skød forbi på.

Jeg blev enig med mig selv om, at næste gang skulle jegover i hegnet og sidde.

DSC_0794

Bukke jagt 15/16 maj 2023


Jeg havde trukket en plads i Viuf hvor der var raps på ¾ af stykket og adskilt af en gammel fodermark af en bæk.

Jeg ankom den 15 ca. kl. 18.15 parkerede Vw inde på området og gik så en tur sammen med Balder, for at tjekke området ud. Først gik vi op på det højeste sted, hvor der var udsigt til et lille vandhul, men her stod rapsen alt for høj, til at man kunne se noget. Vi gik nu ned til den gamle fodermark og gik langs med bækken, for at se efter veksler. Der var 2 veksler, der bar tydelig tegn på råvildt. Da stykket ligger lige op af koldingvejen, valgte jeg et sted over ved skråningen op til vejen, hvor jeg havde henholdsvis 65 og 125 meter til de 2 veksler. Balder og jeg gik nu tilbage til bilen og jeg fik redt sengen op, startet trangien op og fik lavet lidt kaffe. Ved 21.00 tiden ville jeg lige lufte Balder og tog kikkerten med, så jeg kunne kikke ned over stykket og nede for enden af stykket og på naboens jord, så jeg 5 stk. dåvildt. Dejlig at se de også er på det stykke.


Balder og jeg gik til ro 21.30 og kun afbrudt af en voldsom trang, til at lade vandet sov jeg lige til vækkeuret ringede kl 04.00. Fik startet Trangia op og fik lavet kaffe samt varmet et par boller. På med tøjet, kaffen i rygsækken og riflen på nakken begav jeg mig hen til det sted jeg havde klargjort. Vel på plads og kaffen skænket var jeg klar. Klokken var nu 04.45 og skydetid var 05.10 den første time skete der ikke det vilde, udover en fantastisk fuglekvidder. Pludselig kom der et dyr ud af rapsen ved den veksel, der var længst væk, den æsede ca. 10 min og gik derefter hen til en lille pilebusk og lagde sig. Jeg havde lige skænket mig en lille kaffepunch, da jeg fik øje på to dyr der løb oppe i rapsen. De kom ud ved den veksel der var tættest på mig og her kunne jeg se, at det var en stor gaffelbuk, der jagede en lille spidsbuk. De kom helt ind på 15 meter af mig og jagede rundt i 8taller lige foran mig. Jeg kunne se, at gaffelbukken var stor i opsats og kropsmæssig, så jeg var ikke i tvivl om, at hvis jeg kunne ville jeg skyde ham. Jeg kunne slet ikke få hold på ham da han jagede rundt med spidsbukken. Pludselig løb de tilbage over bækken og ind i rapsen, men heldigvis stoppede han ca. 10 meter inde i rapsen og lige der var rapsen ikke så høj. Jeg kunne lige se ca. 10 cm. af ryggen, så jeg sigtede lige i bunden af ryggen og lod kuglen gå. Bukken gik ned i skuddet og rapsen bevægede sig kun i ganske kort tid. Klokken var nu 06.51.


Efter en kop kaffe gik jeg hen og hentede Balder, så han lige kunne få lov til, at søge bukken. Allerede inden vi var kommet derhen, hvor bukkene havde jagtet rundt havde han fået færten. Jeg slap ham og det var sjovt, at se ham med næsen nede i jorden løbe rundt i de 8taller bukkene havde jaget rundt i. Han hoppede over bækken og ind i rapsen og kort tid efter kunne jeg høre ham halse. Jeg kom nu over bækken og ind i rapsen, for at tage bukken i øjesyn. Jeg trak bukken over til hegnet og brækkede den der. Balder og jeg gik nu tilbage til bilen og fik samling på tingene og begav os hjemover. Vel hjemme fik jeg vejet og hængt bukken op.

Bukken vejede 19 ½ brækket, så mit skøn, at bukken var stor må siges at holde stik. Bukken må vist kaldes for en returbuk for kindtænderne var slidt helt ned til gummerne.  Kl. 18.00 var bukken parteret vacuum pakket og lagt i fryseren.


Endnu en fantastisk jagt oplevelse kan skrives ind i journalen.

12.2.23 Krondyr jagt i Vork Bakker.


Morten havde inviteret mig på jagt efter kronkalv. Vi ankom til reviret ca. 1 time før solopgang. På vejen ned til reviret havde vi set 17 stykker kronvildt på en mark kun ca. 800 meter fra reviret, så det satte gang i forhåbningerne. Der kom nu ikke nogen krondyr for denne morgen, men jeg havde en rigtig fin 6ender råbuk i bast til at passere på 30 meters afstand og Morten havde 3 rådyr der, hvor han sad. Efter et par timer kørte vi hjem og var enige om, at det havde været en rigtig fin morgen. Dejlig vejr og man kunne mærke foråret så småt er på vej.

11.2.23 Regulering af krager i Andkær


Dan og jeg mødtes ved stakladen kl. 07.00 ca. en time før solopgang. Vejret var ikke det bedste, da der blæste en kraftig vin fra vest nordvest. Vi fik os placeret i vær sit hjørne af remisen i den side, hvor der var læ. Efter ca. en ½ time kom der en krage til Dan, men han bommede på den. Efter ca. en time kom der en krage ind mod os i lav højde og jeg løftede geværet, men Dan var lige lidt hurtigere og skød den i et fint sideskud. Det blev kun til denne ene krage i dag, men vi kommer igen.

29.1.23 Sidste jagt i konsortiet i denne sæson var en trykjagt. Vi var 7 jæger og en hundemand, der mødtes i hytten kl. 08.30 til rundstykker. Jeg havde planlagt dagens jagt, der bestod af 2 såter. Den ene såt skulle afvikles om formiddagen og den anden om eftermiddagen.

Ud fra simpel lodtrækning havde jeg placeret os skytter i tårne og på jorden. Der blev set en del råvildt, som desværre ikke lod skytterne få hold på dem. Efter såten havde dagens kok disket op med bøfstroganoff og det smagte herlig.

Eftermiddagens såt bød også på en del vildt, men som formiddagens såt ikke i en position, der gjorde dem skudbar. Dog opstod der en sjov situation for en af skytterne. Drevet var lige blevet afsluttet og han gik ned fra stigen og trådte lige 2 meter væk, for at samle sin skydestok op som han havde lagt på jorden og lige da han rejste sig op, passerede der 4 rådyr mellem stigen og han og som han sagde ”jeg kunne mærke mit hjerte helt oppe i halsen”.

Vi afsluttede i hytten med en kop kaffe og en tak til hinanden for en god sæson.   

29.1.23 sidste kragejagt.


Jeg valgte efter trykjagten, at tage eftermiddags jagt på krager. Det blæste ret kraftig, så min erfaring sagde mig, at der ikke ville komme mange krager. Der kom kun nogle få krager, men de var ikke interesseret i lokkerne. Jeg sad ellers godt kamufleret mellem nogle blågran og de gav også godt læ for vinden. Nu er det bare at vente på, at tilladelsen til regulering kommer i hus, sår er jeg at finde ude i skjulet igen.

22.1.23  Jagt i Højen skov og Tofthøj/Harresø


Nu var det sidste jagt i denne sæson i dette konsordie og vi var mødt 10 mand og 3 hunde op til denne jagt. Vi startede med rundstykker i laden i Højen. Efter morgenmåltidet tog skytterne opstilling langs med skoven og vi 3 driver kørte ned for enden af skoven, for at drive i retning mod skytterne. Vi var ikke startet med at gå før vi så det første dyr, der gik på tværs af stykket. Godt halvejs oppe i stykket rejste balder 3 dyr, som delte sig og kom op forbi nogle af skytterne dog udenfor skudhold. Der blev yderligere set 2 dyr i stykket. Vi kørte nu til Tofthøj. Her blev der set 4 dyr i skel over til naboen og rejst en fin fasankok som en af skytterne desværre ikke nåede, at få skudt på, da han stod og kikkede i sin telefon. For enden af stykket rejste Balder en sneppe som jeg desværre skød forbi på. Vi samledes nu oppe ved bilerne, for at køre ud til Jørgen for her, at afslutte med gule ærter med hvad der tilbehør. Tak til Jørgen og til hele holdet for en god sæson.  

15.1.23 Kragejagt i Andkær


Desværre ingen krager på tasken, men så både råvildt, ræv og fasaner på reviret. Det blæste ca. 18-20 m. så jeg havde søgt lidt læ ved stakladen. Ikke det optimale valg, men det var ikke så behageligt, at sidde ude i det åbne land.

14.1.23 Trykjagt i Andkær


Så oprandt dagen for den første trykjagt i konsortiet i denne sæson.

Jeg var igen jagtleder og havde brugt en del tid på, at få fundet ud af, hvor folk skulle placeres i terrænet. Jeg havde valgt, at vi skulle have en såt om formiddagen og en om eftermiddagen. Jeg havde lavet kort til alle 10 deltager, så de kunne se, hvor de skulle være og hvor de andre sad, samt ruten hvor hundefolkene skulle gå. Vi startede med morgenmad i hytten kl.08.30 og efter dette begav vi os ud til posterne. Jeg havde plads i et tårn op mod skoven og med udsigt overen mark med en sø midt i. Drevet var ca. halvvejs, da jeg ca. 300 meter ude ser en stor ræv, der går i retningen af søen. Den går ind i græsset og jeg forventer, at den vil komme ud ret foran mig, hvor der er slået et bælte på tværs af terrænet. Lige før den kommer der til, tror jeg den fik fært af drivernes færd, da de netop var gået den vej over. Ræven travede tilbage mod det sted den kom fra. Jeg fulgte den i riffelkikkerten i tilfælde af, at den ville stoppe, men den fortsatte og da den gik ud fra det visne græs og ud på marken tænkte jeg, enten rammer du den eller også skyder du forbi. Jeg holdte lige ca. 10 cm. Foran og lod skuddet gå fra min Tika T3 308W og ræven lå der ca. 200-220 meter ude. For ind i h…… det var og er det længste skud jeg nogensinde har skudt til et dyr, men det virkede. Et stk. han ræv på 9 kg. En stor krabat har forladt vores jagtmarker. Pyh en fed oplevelse, der med garanti vil printe sig ind på nethinden.

Der blev set et par rådyr i denne såt samt ænder, fasaner og snepper.

Vi samledes på pladsen hornblæseren der også denne gang var kokken spillede frokostsignalet. Menuen stod på rygende varm bondesuppe og det smagte fantastisk godt og gav varmen efter et par timer i kulden.

Vi begav os nu til anden såt. Her blev der set en del råvildt, der desværre ikke kom på skudhold eller stod således, at der ikke var kuglefang. Vejrudsigten havde lovet kraftig regn og det begyndte desværre en ½ time før drevet var slut. Så det var en flok våde jægere, der samledes i hytten. Jeg valgte pga. vejret, at vi holdte parade i hytten. Efter paraden fik vi varmen og en hyggelig snak om dagens jagt. Alle var enige om, at det var gået godt og så frem imod næste jagt, der også bliver en trykjagt.

8.1.23  Jagt i Højen skov og Tofthøj/Harresø


Så var det tid for første jagt i 2023 i dette konsortium. Vi mødtes 10 mand til rundstykker i laden. Vi var 3 mand med hunde, der skulle drive skoven af. Jeg drev højre flanke af, dog uden at se vildt. Der blev på venstre flanke set en ræv og et par rådyr. Dan skød en hare, der kom op nede fra slugten. Da vi var kommet op fra skoven skulle vi drive markstykket af. Jeg havde taget de 3 mand med, som havde stået for på venstre flanke, med op og stå for langs skoven. Den ene af dem havde hund med og han og jeg drev marken fra den venstre flanke og de andre 2 driver drev så mod os. Pludselig råber en af driverne ”der kommer dyr” og den kom i retning af mig. Jeg valgte, at bevæge mig for at få dyret til at skifte retning, så den løb i stedet op lange med skoven og kom lige op til en af de skytter jeg havde sat af. Han leverede dyret. Da jeg så kommer op til ham og de andre, spørger han så, er der nogen der har en kniv, hvor til de andre nærmest i kor siger nej. For mig er det utænkelig, ikke at have kniv med på jagt og det endte med, at jeg brækkede dyret, hvilket slet ikke var et problem, da jeg har brækket adskillige dyr og har stor rutine i det. Dyret var en rigtig fin stor rå, ca. samme størrelse som den jeg skød samme sted på den sidste jagt. Dyret var i rigtig god foderstand. Vi kørte nu ud til Tofthøj/Harresø for, at drive dette stykke af. Jeg valgte, at stå for da der var hunde nok til at dække denne såt. Der blev rejst en bukkelam, som løb direkte over til min 81 årig far, der leverede dyret i et fint sideskud. Efter såten samledes vi i det lille rum vi har fået lov til, at lave inde i stalden til gården, hvorpå vi har jagten. Vi var alle enige om, at dagen havde bragt på fine resultater og oplevelser.

Årets sidste jagt i konsortiet 30.12.22

 

Jeg ankom som sædvane i god tid til jagthytten for at få tændt op, taget stole ned, dækket borde og få leverpostegen sat på brændeovnen, så den kunne være lun når deltagerne ankom kl. 08.30.

Vi var i alt 24 denne dag, hvor af der var 2 drivere uden gevær. Da hornblæseren havde meldt afbud pga. sygdom måtte jeg agere hornblæser og med den ringe erfaring jeg har inden for dette område blev det også derefter. Kommentaren var da også, at de glædede sig til, at hornblæseren blev rask igen.

Efter parolen skulle vi have første såt. Her rejste der 2 ænder fra søen, men skytten der stod der, hvor de kom undskyldte at han ikke så dem pga. han havde solen i øjnene. Balder rejste en hare, der sprang ud og smed sig lige i kanten af marken kun ca. 20 meter fra mig. Jeg kunne så men godt ha´ skudt den, men lod Balder rejse den. For inden havde jeg adviseret skytterne om, at der ville komme en hare. Haren rejste inden Balder var kommet helt op til den og den løb lige op mellem 2 af skytterne, som leverede den. Balder fulgte fint sporet og kom stolt med haren ned til mig. Udover de 2 ænder og haren blev der set 2 stk. råvildt og endnu en hare.

Næste såt var engen og voliereskoven. Jeg stod i øvrigt for driverkæden denne dag og valgte, at vi skulle dele os i 2 grupper til denne såt. Hovedparten af driverne skulle drive engen neden for skoven og jeg og en driver mere tog kanten og selve den store fasanvoliere. Driverkæden nede i engen startede med, at skyde et rådyr lige da de startede og midtvejs også en fasankok. Jeg og den anden driver rejste et stk. rådyr, som løb bagud ned forbi en bagskytte, der var placeret der hvor vi startede med at drive, men på ca. 20 meters afstand. Vi havde sagt på parolen, at der helst, ikke skulde skydes til råvildt på længere afstand end 15 meter grundet deres tykke vinterpæls, så skytten undlod, at skyde til dyret. Der blev skudt yderligere en fasan og en sneppe i denne såt.

Tredje og sidste såt inden middagsmaden skulle indtages, var langskoven. Her blev der set en del råvildt og skudt forbi til en sneppe. Vi samledes nu ved hytten, hvor dagens kok diskede op med gule ærter og med det helt store tilbehør.

Nu var den værste sult stillet og vi kørte nu til dagens sidste såt, som var det store engstykke og skoven. I engen blev der rejst en del fasaner, men på forlangt hold. Vi fordelte os drivere, så vi kunne dække hele skovstykket. Vi var kun lige startet da vi hørte et skud ude for enden af såten. Det var en af skytterne, der havde skudt en råbuk med kun en stang. Jeg havde også den trælse oplevelse, at ha´ et stykke råvildt, der passerede mig uden for skudafstand, der havde et brækket forløb. Øv at den ikke var inden for skudvide, men så har vi noget at være obs. på til næste jagt, der er en trykjagt, hvis den lever på det tidspunkt. Da vi nåede skyttekæden delte os drivere igen i 2 hold. Det ene hold gik oven om et stykke i skoven, hvor vi ikke har jagten for, at kunne drive ned gennem den næste matrikel som vi har jagten på.  Jeg tog de drivere med, som ikke skulle gå igennem med hen og stå for i bunden af såten. På vejen hen til der, hvor vi skulle stå for kom der en skovdue og landede på skovvejen og den blev bare der til jeg var inde på 30 meter af den, hvorefter den lettede og så skød jeg den. Der blev set en del rådyr og et par snepper og det lykkedes mig, at bomme på en af snepperne.  

Vel tilbage ved hytten, kunne vi holde parade over vildtet og alle var godt tilfreds med den måde dagen var forløbet på. Der blev ønsket godt nytår og aftalt, at næste jagt skulle være en trykjagt kun for medlemmer af konsortiet.


Andejagt 30.12.22


Jeg havde bestemt mig for, at blive efter fællesjagten for at se om der skulle være en chance ænder ved søen. der kom også en 10-15 ænder, men de gik ned i den modsatte ende af søen, så ingen ænder til mig, men en dejlig måde at afslutte året andejagt på.

27.12.22 Kragejagt i Andkær


Dan og jeg havde gjort hinanden stævne til lidt kragejagt. Vi mødtes kl. 07.20 og gik op til en remise, hvor vi kunne få lidt læ for den kolde vind og slud. Vi fik opsat vore skjul og der gik ikke længe før den første krage kom lige ind til Dan. Den skulle dog ha´ 2 skud for at falde. Nu var vi i gang og der gik heller ikke længe, før der kom en krage bagfra lige ind over mig og jeg skød og kragen drattede ned få meter fra mig. Nu var der lidt stilstand og vi rykkede sammen i mit skjul, for at få en kop kaffe og lidt morgenmad. Dan havde smurt et par stykke franskbrød med pålæg og pakket lidt chokolade i posen. Det er sku´ hyggelig sådan, at sidde der og nyde naturen, kaffen og selskabet med lillebror. Dan var lige kommet tilbage i sit skjul, da der kom en krage ind over lokkerne og den skød han. Efter ca. 10 min. Kom der en stor måge ind over lokkerne og den skød han også. Endnu en krage kom ind over lokkerne, men den faldt desværre ikke, selvom den var tydelig ramt, lykkedes det den at forsvinde ud over marken uden at vi kunne se, hvor den gik ned, øv øv. Vi pakkede sammen og tog afsked. En dejlig morgen med vildt på tasken, det er da skønt.

DSC_0320

Jagt i konsortiet 18.12.22


Jagten startede denne gang i Viuf, hvor vi også har jagt. Vi mødtes 20 mand i laden til morgenmad kl. 08.30.

Efter parolen skulle vi have første såt, der bestod af eng og skov. Jeg skulle drive sammen med Balder oven for skoven. Balder rejste et rådyr, som desværre løb bagud. Lidt længere fremme rejste han en hare, der løb ud til en af skytterne, men han skød desværre bagved haren. Balder rejste endnu en hare og denne gang lykkedes det skytten at få ram på haren. Da vi efter afslutningen på såten skulle gå tilbage til bilen så jeg at Balder blødte fra venstre for pote. Da vi kom tilbage til bilen kunne jeg konstatere at Balder havde fået en dyb flænge lige ved siden af trædepoten. Jeg forband hans pote og bestemte at han ikke skulle mere på jagt den dag. Da de andre skulle have næste såt valgte jeg at køre til jagthytten i Andkær for at få tændt op i brændeovnen. Da de andre kom tilbage til hytten tog vi en enkelt såt inden vi skulle ind til en gang varm karrysuppe. Efter middagen tog vi de 2 sidste såter og her blev der set en del vildt som desværre ikke kom ud til skytterne, men det lykkedes en af skytterne at skyde en skovsneppe. Det lykkedes også et par af skytterne at skyde forbi på et par fasaner.

Dagen sluttede med parade, hvor Dan spillede for vildtet. Tak for en god jagt dag i den kolde natur.  

17.12.22 Karge jagt i Andkær


Det var en diset og kold morgen da jeg ankom kl. 07.15. jeg begav mig op midt på marken, hvor der er en remise jeg kunne sidde i. Jeg fik opsat skjulet samt et par krager op i træerne, en ugle ude på jorden sammen med et ræveskind samt 4 lokkekrager. De første krager kom meget tidlig, men jeg kunne sku´ ikke få hold på dem og det blev til 3 forbi skud. Nu var solen stået op og skinnede smukt ud over det frosne landskab, nede ved den anden remise kom der 5 rådyr ud på marken. Det var virkelig en skøn morgen, at nyde sin kaffe til. Pludselig kom der en krage ind bagfra og den skød jeg. Den faldt inde mellem træerne, jeg sendte Balder ind efter den. Der gik ikke længe inden han kom med fugl i munden, men hvad h…… det var sku´ da ikke en krage, men en helt stivfrossen råge han leverede. Jeg sendte ham igen og denne gang kom han med kragen. Jeg undersøgte rågen, men kunne ikke umiddelbart finde en dødsårsag. Pludselig kom de 5 rådyr op mod mig fra den anden remisse. De passerede mig på 15 meters afstand og jeg kunne sagtens ha´ skudt en, men jeg har ikke plads i fryseren, så de fik lov at passere, men et smukt syn var det. Efter at de havde passeret, begyndte jeg at pakke sammen. Det blev til endnu en dejlig morgen i moder naturs skød.

Jagt i Røjleskov 11.12.22


Balder og jeg var inviteret på jagt på Fyn, nærmere bestemt Røjleskov området. Vi startede med morgen mad i deres jagt vogn og efter morgenmaden skulle vi til første såt, der bestod af skov og mark samt et hegn. Balder rejste en enkelt fasankok, som der blev skudt forbi på af 2 skytter. Vi fortsatte nu til anden såt, der bestod af en lille remise og mark der blev rejst 2 harer og en sneppe. Tredje såt var en remise med et frossen vandhul, her rejste Balder en sneppe, også denne fugl blev der skudt forbi på. Vi tog nu tilbage til jagtvognen og fik frokost. Efter frokosten skulle vi have endnu en remise, men her var der ikke noget hjemme. Vi gik nu til en remise, hvor der skulle være ænder og det var der. Der rejste en 8-9 ænder og der blev skudt 2 og mange forbi skud i skyttekæden. Balder søgte langs med kanten og her rejste han en andrik, men den kunne ikke flyve. Andrikken valgte, at flakse ud på isen og ned i det åbne vand. Inden jeg nåede, at kalde Balder ind var han ude ved anden og nede i vandet. Balder forsøgte i en rum tid at fange anden, men den dykkede og til sidst måtte jeg kalde ham ind, så han ikke blev alt for kold. Han kæmpede lidt med, at komme op, men det lykkedes. Vi ventede til alle skytter var samlet og jagtlederen skød anden og balder skulle selvfølgelig have lov til, at apportere den, hvilket han gjorde i fin stil (dygtig hund). Vi gik nu til sidste såt der bestod af hegn og åben mark. Her rejste Balder en hare som jeg desværre ikke kunne komme til, at skyde da den kom ind på nabo stykket. I slutningen af såten rejste han også en sneppe. Det var ikke det helt store vildtudbytte, men pyt med det. Det var skønt, at se noget nyt jagtterræn og i det vejer gjorde dagen endnu bedre. Det var frostvejr, næsten vindstille og solskin. Tak til Dan H for invitationen.

Kragejagt ved Højenskov 10.12.22


Så skulle der prøves kragejagt ved det konsortier jeg er med i ved Højenskov. Jeg kørte i god tid hjemme fra, da jeg ikke helt havde bestemt, hvor jeg skulle være på terrænet. Der havde for et par år siden gået grise på området og de gamle huse stod der endnu, så jeg valgte, at benytte et af de huse, hvor taget var blæst af. Det var relativt hurtig at få sat sløring op og uglen kom ud på en lav pæl i hegnet med nogle krager på stænger højere oppe. Vel tilbage i skjulet var det nu bare at vente. Til vejret kan siges, at det var koldt, frostvejr og ingen vind. Jeg syntes ellers selv at jeg havde gjort det indbydende for kragerne, men de ville hellere over på en mark hvor der gik får, så nul krager, men jeg kommer igen en anden dag.  

DSC0295

4.12.22  Jagt i Højen skov og Tofthøj/Harresø


Så var der atter jagt i det lille konsortium. Vi startede som sædvane med morgenmad kl. 09.00 i laden. Denne morgen var kold, blæsende og overskyet. Vi var denne gang kun 6 mand, så vi valgte en ny strategi i forhold til, at drive stykket af og det fungerede ok. Jeg havde 2 harer så tæt forbi mig, at hvis jeg havde strakt mit ben ud havde de kunne snuble over dem. I skyttekæden blev der skudt en ræv. Vi kørte nu til det andet stykke og her blev der set råvildt samt en hare. Vi sluttede af med at samles i stalden til gården, hvor vi fik et stykke kage og ønskede hinanden en god jul og på gensyn i januar.

3.12.22 jagt i Andkær


Så var der atter indkaldt til jagt i konsortiet. Vi skulle mødes ved hytten kl. 08.30, men jeg ankom i god tid, så der kunne blive tændt op i brændeovnen, for det var en kold og lidt blæsende dag. Første såt var Sønderskoven, en såt bestående af eng og kuperet skovterræn. I engen blev der set en fasan og 2 dyr. Efter at vi drivere havde fordelt os i skoven startede vi drevet. Balder og jeg tog den nederste del ud mod engen og vi havde ikke gået langt før Balder stødte et dyr inde i et slåenkrat. Jeg kunne godt ha´ skudt det, men der er langt at bære det hele vejen til bilerne. Vi fortsatte et stykke langs kanten, da Balder rejser en sneppe som jeg skyder i et bagskud. Sneppen var åbenbart ikke død i knaldet, for da Balder kommer tæt på den forsøger den at flyve, men Balder hopper op i luften og få fat i den. Det var så første gang han har gjort det, så dygtig hund. Et stykke længere fremme rejser Balder en fasanhøne som skytten, der var placeret ude i engen ikke fik skudt til. Balder rejste yderligere en sneppe i såten. Vi kørte nu mod hytten, for at drive en stor mark med hegn af. På marken var der sået efterafgrøde. Her rejste Balder en hare, som rendte bagud og med det resultat, at den kom fint til mig, så jeg kunne skyde skråt bagud til den. Jeg skød dog foran i første skud, men andet skud fællede haren. Balder var hurtig til at apportere den. I stykket blev der rejst 2 dyr og en fasan. Vi samledes nu ved hytten, hvor hornblæseren blæste til frokost. Frokosten som vi på skift laver, bestod denne gang af hjemmelavede frikadeller, kartoffelsalat og risalamande til dessert med mandelgave. Den første såt efter middag bestod af eng og voliereskoven, her blev der rejst en del fasaner og jeg skød en kok. Ud over den kok jeg skød blev der skud 2 høns. Næste såt var langskoven, her blev der set en del råvildt og Balder rejste en fasankok, der blev skudt og Balder apporterede den fint. Vi sluttede af med parade og ud af de 6 stykker vildt, der lå på paraden havde jeg leveret halvdelen, så det var en dag med held i sprøjten. Pyh, hvor var jeg træt i mine ben efter al den vandren i dette kuperede terræn, så det gjorde godt med en tur på sofaen da jeg kom og Balder fandt nu også hurtig sin varme kurv.

Trækjagt i Østbirk 26.11.22


Det var en tåget og stille morgen, da jeg ankom til Østbirk og efter, at jeg havde fået opstillet lokker og fået sløret mit skjul, var det bare at vente. Jeg havde håbet på, at der ville komme en del krager, men i stedet var der kun råger og alliker i luften. Der begyndte, at samle sig en del sangsvaner ude mellem lokkerne, men gæssene lod vente på sig. Ca. en halvanden time efter solopgang, kom der 2 gæs lydløs ind over mit skjul og jeg skød den ene af dem. Da Balder kom med den kunne jeg konstatere, at det var en kortnæbet gås jeg havde skudt. Der kom en del flere gæs, men de var lige lidt forlangt ude. Lige før jeg pakkede kom der en skovdue lidt højt oppe, men den faldt til jorden og Balder fik lidt mere at apportere. Endnu en fin jagtdag.


Andejagt i Andkær 24.11.22


Jeg kørte ud til den sø vi har i konsortiet for, at se om der skulle komme nogle ænder. Jeg ankom en halv time før solnedgang og gik over til søen. Der lettede en flok krikænder da jeg ankom, men for langt ude til at skyde til dem. Der kom en del ænder over søen, men de havde retning mod mosen. Ca. en ½ time efter solnedgang kommer der 2 gråænder ind over mig og jeg holder til den ene og den går ned i søen. Jeg kunne godt se, at den ikke var dødelig ramt, men jeg kunne ikke nå at skyde andet skud, da den var kommet ned i den mørke baggrund. Jeg sendte Balder ud for at finde den, men det skulle vise sig, at blive noget af en apportering. Balder havde flere gange kontakt med anden kunne jeg høre og efter at han havde svømmet rundt i langtid, kaldte jeg ham ind og tænkte, at den måtte jeg ud efter i morgen, men vi kunne lige prøve en sidste gang. Jeg lod Balder søge langs kanten igen og han fik igen kontakt med anden, der igen tog flugten ud i søen med Balder efter sig, men denne gang lykkedes det Balder, at få anden gennet ind under et piletræ, der hang ud over vandet og der fik han fat i den og kom vældig stolt med den. Det var en flot stor andrik. Selvom det var øv, at den ikke døde i knaldet var, det rigtig gode lære penge for Balder. Havde jeg ikke haft ham med, havde jeg ikke fået den.     

Jagt på ænder/snepper  22/23.11.22


Min gode ven/jagtkammerat og jeg havde gjort hinanden stævne, for et par hyggelige dage ude i hans jagthytte. Vi havde aftalt, at vi skulle ud og kikke efter snepper og ænder ved et lille vandhul, der lå mellem skoven og engen. Vi ankom til hytten kl. 10.45 fik tændt op i brændeovnen og fik lidt frokost. Efter frokost (medisterpølse lavet i Omnia ovn) gik vi igennem nogle små juletræskulture, for at se om der skulle være en sneppe. Der var en sneppe, som jeg skød forbi på. Vel hjemme i hytten, var der lige tid til en kop kaffe inden vi begav os ud på andejagt. Der var en del ænder i luften og jeg startede med, at skyde et enkelt skud efter nogle, der kom susende bagfra. Kort efter kom der en lille flok ænder hen over min kammerat, men han skyder forbi og inden han når, at få patroner i kammeret kommer der 2 mere, der var lettet inde fra søen. Jeg løfter geværet og holder til den længst til højre for mig og den falder mod jorden. Jeg føre derefter geværet op på den anden og bum den falder også. Uh, det er godt nok længesiden, jeg sidst har lavet en dublet på ænder. Det lykkedes Balder, at finde begge ænder. Vel hjemme ved hytten gik vi i gang med, at forberede aftensmaden, der bestod af fasanbryst med pikantost omviklet med bacon lavet i Omnia ovn og med ris som tilbehør. Mums det smagte godt og vel mere end mætte stod aftenen på hygge. Næste formiddag fik vi ordnet de 2 ænder og ryddet op i hytten inden vi tog afsked med hinanden efter en rigtig hyggelig tur.

Jagt i Højen skov og Tofthøj/Harresø 20.11.22


Så stod man lige op til -30 grader og et hvidt landskab. Noget af en kontrast til sidste weekend, hvor vi havde 150 på jagten, men det var en fantastisk flot morgen med solopgangen, der bare blev smukkere og smukkere som solen kom op. Jeg havde inviteret min ven morten med på jagten og kl. 08.30 ankom vi til laden hvor fra vi skulle starte med rundstykker og kaffe. Vi var 10 mand og 4 hunde. Første såt var højen skov, et meget kuperet område og sneen gjorde det ikke nemmere at færdes i. der blev i skoven set 3 stk. råvildt, en sneppe og en hare. Da vi var kommet op fra skoven gik jeg ud på marken for at drive denne af for sidste gang stødte vi et rådyr ude i lavningen, hvor der står noget høj ukrudt bevoksning. Jeg sendte Balder ud og fortsatte selv lange med det trådhegn der var op mod skoven. Pludselig, så jeg et dyr komme gennem de høje tidsler på min venstre side og da den var 10-12 meter fra mig afgav jeg skud til den. Den gik ned og rullede rundt et par gange, men den forsøgte at komme på benene igen, så jeg afgav et skud på halsen og den løb ikke længere. Det viste sig, at det var en rigtig fin stor rå, der efter mit skøn vejede tæt på de 20 kg. Brækket. Da jeg brækkede dyret kunne jeg også konstatere at den var i aldeles fin foderstand. Der var utrolig meget fedt omkring organerne og langs ryggen. Vi kørte nu ud til Tofthøj for at tage den anden såt, spillede Dan på jagt horn for det nedlagte dyr. Her blev der set 4 dyr, en fasan, 4 bekkasiner, en hare og en sneppe, men den blev der skudt forbi til. Vi sluttede af oppe ved bilen med en kop kaffe og resterne fra morgenbordet.

Tak for en dejlig dag, hvor naturen viste sig fra sin smukke side.

Jagt i konsortiet (Andkær) 13.11.22


Vi startede som sædvane med morgenmad i hytten kl 08.30 21 mand og 8 hunde. Jeg var dog kommet en time før, for få tændt op i brændeovnen og få dækket bordene, samt at få sat leverpostegen til opvarmning på brændeovnen.

Jeg havde denne gang håbet, at jeg kunne få lov til bare, at skulle gå igennem med Balder, men nej! Ind kom der en sms fra formanden, at han desværre ikke kunne komme. Øv øv og tre gange øv, så skulle der på kort til planlægges og ledes en hel jagtdag igen. Nå, men det skulle nu ikke ødelægge dagen, som forløb helt fantastisk. Som man kan se på billederne, var det en udbytterig dag i godt selskab og min gæst (min far på 81) skød en rigtig fin fasankok. Nu håber jeg bare, at jeg næstegang kun skal gå med Balder og ikke skal stå for afviklingen af jagten.

Jagt i Bøvl og Karstoft 12.11.22


Min gode kollega Mourits, havde inviteret mig med på jagt. Jeg skulle være i Brande kl. 7.45 for at hente Mourits. Vi kørte nu ud til deres fine jagt hytte, hvor der var dækket op til morgenbord.  Efter morgenmaden gik vi til første såt. Her blev jeg sat af på en sidepost. Jeg så 2 rådyr og en sneppe i denne såt. Der blev skudt en skovdue. I anden såt, der var skov, hede og mose blev der skudt en hare. Der blev i denne såt skudt forbi til 3 snepper. Det var nu ved at være middag og vi trak tilbage til jagthytten, hvor der var dækket op til middag. Menuen stod på krondyrgryde med hjemmebagt brød til. Lige før vi skulle til, at køre fik vi oplevelsen af en lille rudel kronvildt, der krydsede marken.

Såt 3 blev der set en del snepper, men dem der kom forbi min post, var for lave til at skyde på. Der blev dog skudt en enkelt sneppe. I sidste såt blev der set en sneppe. Efter vildt parade og resultatet af bengæt (som jeg vandt) drog vi hjemad. Tak til Mourits for en dejlig dag.

Det er lidt underligt, at være på jagt uden Balder, men fantastisk, at se noget andet og fladt landskab end det bakkede terræn jeg normalt færdes i.

Jagt i Højen skov og Tofthøj/Harresø 6.11.22


Dagen startede kl. 09.00 i laden på Højen Skovvej. Poul stod denne gang for jagten og rundstykker. Vejret var lidt gråt og blæsende, men det var tørvejr. Første såt var det kuperede skovstykke og her blev der set en sneppe og et stk. rådyr. Vi kørte nu til Tofthøj for, at tage anden såt. I første del af såten blev der rejst en fasankok og et stykke råvildt, der desværre valgte, at løbe i modsatte retning end der, hvor skytterne var placeret. Vi bevægede os nu mod den sidste del af såten, en lille birkelund og her rejste hundene 2 stk. råvildt, der løb tæt forbi den sidste af skytterne. Han skød den bagerste et rigtig fin rålam. 

 

Jagt i Østbirk 5.11.22


 Balder og jeg var inviteret på jagt i Østbirk i et område med udpræget juletræskultur og et enkelt engstykke. I første såt rejste Balder både sneppe og rådyr. Jeg kunne desværre ikke komme til at skyde til dyret, da jeg så ville skyde i retning af skyttekæden. I skyttekæden blev der skudt en fasan, som faldt inde mellem juletræerne, men det var ingen problem for Balder, at finde den og han kom stolt og afleverede den. Næste såt var engen med det lille vandhul. Her blev der skudt 3 fasaner og skudt til ræv og udover det blev der set 3 stk. råvildt. Tredje såt var i lave juletræer, her blev der set en hare. Fjerde såt var i mellem store juletræer og her skød jeg snepper. En i et rigtig fint bagskud. Balder leverede begge 2 rigtig fint. Femte såt var i et område med pyntegrønt kultur. Området er utrolig tæt og meget vanskelig at drive. En af driverne havde taget sin Bochbüche med og det var godt, for Balder drev en fin dåkalv ud til ham som han skød. Ud over det blev der skudt 3 harer og skudt en sneppe, som desværre ikke blev fundet, da den enten var løbet eller lå oppe i en af de høje graner. En fantastisk dejlig dag, der sluttede med parade og gule ærter. Herfra skal der lyde en stor tak for invitationen.

Andetræk ved søen 4.11.22


Når man ikke lige kan nå at komme ud vest på når der blæser en god kuling fra vest, ja så må man jo smutte en tur ud til en sø. Balder og jeg ankom til søen ca. en halv time før solnedgang. Kort tid efter solnedgang kom der en 6 krikænder ind fra højre side. Jeg holdte til en af dem og den gik ned og jeg skulle lige til at skyde efter en mere da den jeg skød forsøgte at lette igen, så den måtte lige have et skud mere. Balder fik sig en god lang svømmetur og kom fint retur med anden. Der kom flere ænder, men det var blevet for mørkt til at jeg kunne nå at skyde til dem. En dejlig aften og en enkelt and blev det til.

DSC_0252

29.10.22 Jagt i konsortiet Andkær/Viuf


Jeg havde denne rigelig at se til, da flere af dem der plejer, at være med til at afvikle jagten ikke kom. Jeg skulle være jagtleder, stå for maden, lede hundefolkene og plotte ind på kort, hvor skytterne skulle stå i dagens såter.

Vi startede første såt i Viuf. Vi startede med morgen mad i laden og efter parolen blev skytterne fordelt i 2 hold. Driverne fordelte sig i henholdsvis i engen og i skoven. Jeg havde den øvre del af skoven og marken ovenfor. Vi var ikke mere end lige startet, før Balder rejste en fasankok som jeg i min iver skød langt bag ved. Kort efter rejste han endnu en fasankok, der fløj for lavt til at jeg kunne afgive skud til den. Kort efter igen rejste Balder en sneppe, der fløj mod engen. Balder og jeg stod lige og ventede på, at de andre driver kom op på linje, da Balder reagerede voldsomt på noget inde i krattet og jeg slap ham og ud kom han med 3 stykker råvildt, der løb mod engen, hvor den ene (et bukkelam) blev skudt i skyttekæden. Balder rejste yderligere en sneppe inde i skoven. Jeg kørte nu tilbage til hytten for, at forberede maden medens de andre lavede en kedel jagt rundt om en remise (der blev set en del råvildt i hegnet).

Da de ankom til hytten, var der lige tid til at drive voliere skoven og få nogle af fasanerne ud at flyve. Jeg skød først en fin fasankok, der kom i et fint sideskud. Og kort tid efter en til, der også kom i et fint sideskud. Der blev skudt 6 fasaner og en sneppe i denne såt.

Frokosten stod på, hvad det kolde bord kunne frembringe af sild, pålæg og gammeldags æbleflæsk med fedt og bacon.

Efter en velfortjent frokost, gik vi nu til den sidste og længste såt, nemlig engen og Sønderskoven.  

Efter at skytterne var vist på plads og driverne havde fordelt sig ud over engen, blæste jeg i hornet og hundene blev sluppet. Jeg havde den jo æren, at sætte hundefolkene af og det betød også, at man får den længste rute og pyh det kunne mærkes i dag. Ikke bare er området voldsomt kuperet og blødt, så var der også, hvor utrolig det end lyder, her sidst i oktober 18 graders varme og skyfri himmel. Jeg var total gennemblødt da vi sluttede, men heldigvis har jeg altid skifte tøj med i bilen. Selvom at det var hårdt var det fantastisk, at drive denne såt. Vi havde ikke gået langt, inden Balder rejste den første fasankok, der dog fløj så lavt, at et skud ikke var mulig. Ca. et par hundrede meter længere hende rejser han sammen med en anden hund endnu en fasankok, som jeg skyder forbi på i første skud, men får den i andet skud. Det var en rigtig fin stor ud farvet kok. For enden af engen, lige før vi drejer op i skoven rejste vi 3 stykker råvildt. Jeg kunne godt ha´ skudt den ene da den passerede mig på ca. 8 meters afstand, men der var rigtig langt, at skulle slæbe/bære den, så af bitter erfaring lod jeg den gå. Vi startede nu med at drive skoven. For enden af den første lysning rejste hundene 3 stykker råvildt og en af driverne skød en stor rå. Han var en af dem, der bebrejdede mig lidt, at jeg ikke skød det dyr nede i engen, men efter at han havde båret dyret hele vejen ud af skoven kunne han godt forstå, at jeg havde ladet den gå, for han lignede en der havde været faldet i åen.

Vi sluttede nu af ved hytten, med paraden og her lå der 1 sneppe, 2 rådyr, 3 fasankokke og 3 fasanhøns. En virkelig fin parade. Efter at jagftfiskalen havde uddelt lidt bøder for ikke at ha´ taget hatten af under paraden og for at gå til bords inden der var blevet sagt værsgo og vildtet aftaget kunne vi sige tak for en dejlig jagtdag.

22-10-22 Kragejagt og regulering af duer


Jeg havde valgt at, placere mig i et langt levendehegn denne morgen. Efter at ha´ opsat skjul og lidt lokke krager var jeg klar. Balder havde puttet sig på liggeunderlaget og jeg havde fået skænket en kop kaffe, da jeg hørte krager i det fjerne. Jeg fandt kragekaldet frem og begyndte at kalde. 6 krager kommer ud af tågen lige over hegnet på min venstre side. Jeg holder til en i højre side af flokken og den pakker i skuddet. Jeg svinger bøssen over mod venstre og finder en krage mere, som jeg afgiver skud til og den pakker også i skuddet. Hvilken herlig måde at, starte dagen på. Efter en times tid og et enkelt forbi skud til en krage begyndte duerne at, komme og det lykkedes at skyde 8 styk, der kom op langs med hegnet. Klokken var nu ved at være 11.30 og jeg pakkede sammen. Vel hjemme fik jeg taget brystkødet fra fuglene og fik det pakket i poser og i fryseren til senere brug.


Endnu en dejlig jagtdag kan skrives i kalenderen.

16.10.22 jagt i Bjerreminde konsortiet.


Det var ikke det store vildtudbytte, men en dejlig dag, hvor det var tørvejr. Fasanerne havde vi fredet til næste gang, da de godt kunne bruge lidt mere tid til at vokse i. Vi havde fået dem meget sent i år, da der havde været problemer med fugleinfluenza. Der blev set en del råvildt og en enkelt ræv. I anden såt, havde jeg taget en bagpost, da der var drivere nok til denne såt. Jeg var ikke mere end lige kommet på plads, da der kommer en stor rå forbi mig på 10 meters afstand. Den fik lov at passere, da jeg ikke, havde helt styr på, hvor skyterne  stod rundt om hjørnet. Efter ca. 15 minutter kom der en rigtig fin smalddyr på 7-8 meters afstand. Jeg kastede den gamle AYA til skulderen og skød den lige i hovedet og den slog et par koldbøtter og spjættede lidt. Balder havde endnu ikke prøvet, at gå til et ramt rådyr, så jeg sendte ham og han gik lige i halsen på den og holdte fast til den lå helt stille. Åh, hvor er det skøndt at se, at han går i halsen og ikke i bagkøllen som mange andre hunde gør. Jeg har også trænet det med ham, når vi har været på jegter, hvor der er skudt rådyr.

Alt i alt en dejlig dag.

9.10.22 Dueregulering og kragejagt i Andkær


Jeg trængte gevaldig til noget frisk luft efter at ha´ været til en voldsom fugtig herrefrokost dagen før og valgte at sætte mig ud i et langt hegn.

Jeg fik opsat et skjul mellem nogle fællede træer. Krage lokker blev opsat på jorden og en oppe i hegnet, så var jeg klar. Der kom en del duer susende bagfra som jeg ikke nåede at skyde til. Min gode ven og jagtkammerat havde meldt sin ankomst og jeg havde sagt til ham, at når han kom, skulle han gå op langs med hegnet, hvis der skulle være nogle duer der, kunne der være cancer for at de kom op til mig.

Det var nu ikke duer der kom op langs med hegnet, men derimod 2 skader og jeg lavede en dublet på dem, hvilket kun er sket engang før i mit lange jægerliv.

Morten var nu vel inde i skjulet og vi fik fundet termoflasken med kaffe frem fra tasken og det sammen med et stykke chokoladekage som Morten havde med, kunne fuglene bare komme an. Der gik ikke længe før der kom en due ind fra min højre side som jeg skød blankt forbi på og det samme skete kort tid efter på en, der kom bag fra.

Jeg sagde til Morten, at Næste gang der vil komme en due var det ham, der skulle skyde. Efter en rum tid kom der en due ind fra venstre og den skød Morten i fin stil. Balder fik hurtig hentet den ind.

Nu var der lidt stilstand og igen tid til en kop kaffe, hyggesnak og lidt kælen med Balder. Klokken var ved at være 17.00 og vi skulle lige til at pakke sammen, da der kom en krage ind fra venstre på ca. 35-40 meters afstand. Første skud jeg afgav, var under fuglen, men andet skud ramte den og den gik larmende mod jorden. Balder blev sendt afsted, men det tog lidt tid inden han kom med den, for den nappede efter ham, men til sidst fik han fat og bragte den hjem til skjulet.

En dejlig eftermiddag med frisk luft i lungerne og fugle på tasken.

DSC_0223

2.10.22 Jagt i Højen konsortiet


Vi mødtes kl. 9.00 til morgenmad. Vi var 7 mand og 3 hunde.

Jeg stod over som driver i første såt, (Højen Skov) da jeg var godt brugt i kroppen fra dagen før. Jeg havde fået en side post og her passerede der 3 stykker råvildt mig på 30 meters afstand. Vi kørte nu til anden såt i Tofthøj her rejste Balder en Bekkasin som jeg skød og det var det der blev skudt den dag.

1.10.22  jagt i Bjerreminde konsortiet.


Dagen startede som vanlig med morgen mad kl. 08.30 vi var 25 mand og 7 hunde til dagen jagt.

Lad mig starte med det trælse, det pisregnede hele dagen og det eneste flyvende vildt der kom på vingerne var 2 ænder i søen, som klogelig valgte at flyve i den retning, hvor der ikke var skytter.

Der blev set rigtig meget råvildt i de første såter og der blev leveret et lam. I såterne om eftermiddagen blev der også set ræv og leveret et styk rålam.


17.9 2022 Due regulering og kragejagt i Andkær


Jeg havde inviteret, min gamle far på snart 81 med ud på lidt due regulering og kragejagt.

Vi mødtes ude ved stakladen kl. 05.50. Far ville gerne placere sig på hjørnet af stakladen, hvor der var en stor halmballe der var gået i stykker, som han kunne bruge til skjul og læ for vinden. Jeg begav mig ud til en remisse midt på marken, hvor jeg placerede mig på et hjørne mellem hvidgran og slåenbuske. Jeg fik opsat nogle kragelokker og fik sat sløringsnet op og lavet et lille skjul til Balder. Lige før solopgang, kom der en krage ind i et dejlig spidsskud og den faldt i første skud og landede lige uden for sløringsnettet, så jeg skulle bare løfte nettet for, at Balder kunne tage den.  En lille time efter solopgang, kom der en due ind over remissen og også den faldt i første skud. Kort tid efter kom der endnu en due, men den måtte have 2 skud for at falde ned. Efter ca. et kvarter kom der et skud nede fra far, han havde skudt en due, der kom rundt om hjørnet af stakladen. Far kørte kort tid der efter hjem, da han skulle til loppemarked.

Jeg sad og tænkte på, om jeg også skulle pakke sammen, da der kom en skade ind over remissen i et fint sideskud drattede den mod jorden. Den landede i et træ og det var Balder ikke helt tilfreds med, for han kunne ikke nå den og gøede af den, så jeg måtte lige hen og hjælpe ham. Kl. var nu ved at være 11.00 og jeg var så småt ved, at pakke sammen, da der kom en krage ind over lokkerne lidt højt oppe, men den pakkede i skuddet, så alt i alt en fin morgen og formiddag.

DSC_0205

27.2.2022 Krondyrsjagt i Vork Bakker


Morten havde inviteret mig på Krondyrsjagt efter kalv. Jeg blev afhentet kl. 06.20 og vi kørte ud til reviret. Jeg blev sat af neden for en lille bakke og Morten kørte om til en slugt små 200 meter fra der, hvor jeg skulle sidde.

Jeg fik skydestokken og mit kamuflage tøj fikset, så jeg ikke skulle bruge tid på det, når jeg kom op til det sted jeg havde fået anvist. Jeg bevægede mig forsigtig op af bakken, for der var høj himmel, let frost og næsten vindstille.

Jeg kom efter en kort tur op til nogle små træer, hvor jeg havde en fin udsigt over en græsmark og skoven og ca. 114 meter, ifølge afstandsmåleren stod der et fodertårn speciel til kronvildt.


Det var en fantastisk morgen, der findes næsten ikke noget bedre end, at sidde der ude og nyde naturen og en kop dejlig varm kaffe. Jeg havde nok kun siddet i 15 min, da der kom en rå op ved fodertårnet. Den stod lige under fodertårnet og essede i ca. 20 minutter. Det lykkedes mig, at få et lidt sjovt billede gennem kikkerten på riflen med min mobiltelefon. Naturen var nu rigtig ved at vågne, jeg hørte råvildt smælde, og der var en skrappen af gæs i luften og fasaner der kaglede lystig i det fjerne.


 Morten skrev til mig, at han kunne se silhuetten af 4 krondyr inde i skoven mellem os, men de kom ikke ud, så vi kunne få chancen til dem. Kl. 08.55 pakkede vi sammen. Vi smuttede lige forbi bageren i Ødsted og købte et par smurte håndværkere, med en god stærk ost på. Vi kørte mod Haraldskær Fabrikker og fandt et sted, hvor vi kunne holde og nyde udsigten og rundstykkerne.


Tak til Morten for en skøn morgen.  

Den 6.2.2022 Første regulering på krager


Så kom reguleringstilladelsen i hus på krager. Jeg ankom til reviret kl. 06.55. Jeg havde valgt, at placere mig i en remisse ude på en stor mark og efter, at ha´ opstillet skjul og lokker var der lige tid til en kop kaffe. Jeg nåede ikke, at drikke kaffen før den første krage kom ind over lokkerne, den faldt til jorden i et fint sideskud. Balder hentede hurtig krage og kom pænt ind i skjulet med den. Den næste krage, der kom skød jeg forbi på. Det lykkedes mig, at skyde endnu en krage, inden jeg valgte at pakke sammen. Nu var reguleringssæsonen skudt i gang.

30.1.2022 Jagt i konsortiet. Driv/trykjagt


Vi samledes i jagthytten til morgenmad kl. 08.30. Efter morgenmaden startede vi med drivjagt. Vi var 3 mand, der gik igennem med hundene og der blev i første såt, rejst en fasan samt et par rådyr. I anden såt Fik Dan ram på et rådyr, der rejst på få meters afstand. Tæt på det var den, for der var gennemskud på bladet. Der blev også skudt en stor han ræv i denne såt, den har nok nogle af vore fasaner på samvittigheden. Efter såten var det tid til frokost og menuen stod på tjekkisk gullasch suppe, der blev nydt med stor velbehag.

Efter frokosten stod den nu på trykjagt i skovstykket. Efter at folk havde indtaget deres pladser begyndte Dan, at bevæge sig rundt efter en nærmere planlagt rute, der bragte ham rundt i skoven. Der blev set både råvildt og ræv. Jeg havde fået en plads i en skydestige med udsigt over en stor lysning. De første 4 dyr jeg så, og kunne ha´ skudt til var bukke, så dem gemmer vi til maj. Pludselig så jeg en rå ude på ca. 50 meter og jeg fandt hurtig bladet på dyret og afgav mit skud, der traf dyret. Den snorede rund i luften og løb 3-4 meter og forendte. Kort tid efter kom Dan forbi med hunden og han slæbte lige dyret over til mig, inden han fortsatte det sidste stykke af drevet. Da jeg kom ned til dyret, kunne jeg konstatere, at den lugtede og var helt grøn bagi. Den var meget mager bag til og pelsen var pjusket. Da jeg brækkede den lugtede den underlig sur inden i. Leveren havde nogle pletter, hjertet kunne jeg ikke se noget på, da jeg havde skudt den nærmest helt væk. Jeg tog dyret med til hytten, for selvom at den var uegnet til menneske føde skulle den æres på paraden. (den der ligger først for på billedet). Det var så den sidste jagt i konsortiet for denne sæson. Nu venter vi bare på, at få reguleringstilladelsen på krager i hus, så vi kan få tyndet lidt ud i dem.

23.1.22 Krage/duejagt i Andkær


Så var der igen hul i kalenderen til nogle timers jagt på duer og krager. Jeg kørte ud til reviret kl. 07.00 så jeg havde god tid til, at opsætte skjul og lokker. Vel på plads i skjulet, var der lige tid til lidt morgenmad, kaffe og franskbrød med stærk ost og det smager nu bedre, når man sidder der ude i halvmørket. Da klokken var ca. 08.00 begyndte de første sorte fugle at komme, men hovedparten af dem der kom, var råger og alliker. Der kom dog en enkelt krage ind fra højre som jeg skød, så nu var der en at sætte på flapperen. Efter at have monteret kragen på flapperen krøb jeg tilbage i skjulet. Jeg var ikke mere end lige kommet på plads, før den næste krage kom ind på stive vinger. Den måtte have 2 skud før den faldt og desværre faldt den ned i nogle høje graner og blev liggende oppe i toppen på nogle grene. Nu gik der ca. 10 min, så kom der en krage ind bagfra og da den var lige over mig skød jeg og den faldt ned. Balder havde ikke mere end lige apporteret den, før der kom 2 duer og jeg nåede lige, at sende et skud efter den ene og den faldt til jorden. Balder apporterede også den. Kl. var nu ved at være 10.00, da der kom en krage ind over lokkerne og jeg skød, men også den landede oppe i træerne, så jeg ikke kunne se, hvor den lå. Jeg prøvede, at sende et par skud op i træet i den retning, hvor jeg mente at den lå, men ned kom den ikke øv øv. Oven på de 2 skuffelser bestemte jeg mig for, at pakke sammen, men da jeg stod og pakkede sløringsnettet sammen, kom der en krage lavt ind mod mine lokker og den fik jeg i et fint sideskud. Endnu nogle dejlige timer sammen med hunden, er jo ikke så ringe endda.


22.1.22 Jagt på klovbærende vildt i Vork Bakker.


Min ven Morten, havde inviteret mig med på hans jagt område i Vork Bakker, efter klovbærende vildt. Der måtte skydes hind, kalv, spidshjort samt råvildt. Vi havde aftalt, at vi skulle være på reviret senest en time før solopgang, for at der kunde falde lidt ro på efter, at vi var kommet på plads. Jeg havde fået en plads i et hegn under et stort egetræ, med udsigt ned over en mose. Morten sad ca. 200 meter længer væk bag en bakketop. Vejret var lidt træls, for det støvregnede en del og når man er under et træ bliver dråberne store. Der Kom ikke vildt inden for skudvide, men jeg så 4 stk. råvildt på ca. 500m afstand. Morten så en rå med 2 lam. Ca. 1.½ time efter solopgang afblæste vi jagten og kørte op til bageren i Ødsted for, at købe et par rundstykker. Vi kørte ned og parkerede, så vi havde udsigt over Vejle ådal. Her kunne vi nyde kaffen og kikke ud over ådalen og Haraldskær Gods.

Tak til Morten for nogle hyggelige timer.

16.1.22  Jagt i Østbirk


Jørn havde igen inviteret til jagt på sin ejendom. Vi startede kl. 09.00 med morgen brød og kaffe. Første såt var juletræs kultur her rejste balder en fin fasankok som jeg på det skammeligste skød 2 forbier på. Vi fortsatte nu ud over engen her rejste Balder 3 fasaner, hvoraf der blev skudt 2 og Balder kom fint med den ene af dem. Dans hund rejste en sneppe, som jeg på det skammeligste skød 2 forbier på. Der blev set 3 stykker råvildt i denne såt. Vi tog nu over i den såt der består af et område med graner i forskellige størrelser og hold da k… der var gang i rådyrene, ikke mindre end 7 stk. blev der set. Der blev skudt 3 flotte dyr. Balder havde rigtig gang i at drive rundt med råvildtet og det lykkedes ham at få drevet et stykke råvildt ud til min 80 årige far der flot leverede dyret i et enkelt dræbende skud. Vi sluttede dagen af med en dejlig gang suppe. Tak til Jørn for en dejlig dag.

DSC_1317

15.1.22 Jagt i konsortiet


Denne gang var jagten en trykjagt. Vi startede som sædvanlig i hytten med rundstykker, lun leverpostej og ost. Efter morgenmaden begav vi os ud til de aftalte poster. Jeg havde fået en post i tårnet i engen. Det var en rigtig smuk frostklar morgen. Jeg så ikke noget i første såt. Anden såt havde jeg fået en post for enden af en mark. Dan og jeg skulle følges ind til vore poster, men jeg havde ikke gået 4 meter før der sprang 4 rådyr ud på marken og så står man der med en tom riffel, hold k… det var træls. Jeg fik ladet riflen og da jeg kom ned forbi det sted, hvor Dan skulle være så jeg yderlig 4 dyr inde i skoven. Jeg nåede nu ned til det sted, hvor jeg skulle være og her så jeg 3 dyr inde i den tætte underskov og de traskede af ind i skoven. Jeg havde nok været på posten i ca. en ½ time da der kom 3 dyr ud på marken ca. 90 meter fra mig, men desværre var der ikke kuglefang der, hvor de stod. Vi sluttede dagen af i jagthytten med rejemader og kaffe med kage samt en masse snak om dagens oplevelser.

9.1.2022 jagt i Højen skov og Tofthøj

Jeg var inviteret på jagt af min far. Han er med i et lille hyggeligt konsortium. Vejret var ikke det bedste for det blæste og skiftevis regnede og sneede. Vi startede kl.09.00 med rundstykker i laden. Jeg skulle være med til at drive den første såt som var en stejl skov stykke. Jeg så et enkelt stykke råvildt smutte bagud. Vi kørte nu til anden såt i Tofthøj og her skulle jeg stå fr, men der var ingen vildt der ville frem i det vejr. Vi sluttede af inde i den gamle stald med lidt kage og kaffe. tak for en hyggelig dag.     

DSC_1313

02.1.2022 årets første jagt.


Jeg var taget ud bag ved gården i Andkær, hvor jeg har jagt, for at se om der kunne komme lidt krager og duer. Det var meget tåget, hvilket jeg flere gange har oplevet er godt til både krage og duejagt. Da kl. var 08.00 havde jeg fået opsat skjul og lokker og dækket Balder af på hans underlag. Der gik ikke længe inden den første flok af krager kom og jeg præsterede, at skyde 2 skud forbi på en krage, men ærgrelsen holdt ikke længe, da der kom en krage ind fra min højre side og den faldt i første skud. Efter ca. 10 min. Kom der en flok duer og her fik jeg en enkelt og skød forbi på nr. 2. Nu var det tid til en kop kaffe, men inden jeg nåede at få en tår, kom der en krage ind over lokkerne og den fik et enkelt skud og faldt til jorden. Nu gik der lidt tid, hvor jeg flere gange blev overrasket af duer, der kom ind bagfra og som jeg ikke nåede at skyde efter, men så kom der en flok på 5 duer og jeg lavede en dublet. Jeg havde bestemt mig for, at stoppe ved middagstid for der var lovet kraftig regn. Lige da jeg var ved at pakke sammen, kom der en flok duer ind over lokkerne. Jeg nåede lige, at sende et skud efter den bagerste og den faldt til jorden.

En dejlig morgen med lidt fugle på tasken, det er da ikke så ringe endda.      

30.12.21 Jagt i konsortiet

 

Vi startede denne gang i Viuf kl.08.30 med rundstykker i laden.

Den såt vi skulle drive bestod af eng og skrænt med skov. Der blev set 3 stykke råvildt, 2 snepper og 2 harer samt en fasankok. Balder rejste fasankokken men jeg kunne desværre ikke komme til at skyde da den fløj lavt i den retning, hvor der stod en skytte. Balder rejste derefter en sneppe og sidst i stykket rejste han også et rådyr der løb bagud.

Vi kørte nu til jagthytten i Andkær, hvor vi skulle have en såt inden frokost. Såten bestod af området omkring søen og langskoven. Balder rejste en fasanhøne der blev skudt af en af skytterne, Balder apporterede den fint. Lidt længere inde i det krat, der er for enden af søen rejste balder en sneppe, den kunne jeg ikke komme til at skyde, da den fløj lavt og jeg kunne ikke se, hvor skytterne stod. I langskoven blev der set råvildt der strøg bagud samt fasaner og et par snepper. I skyttekæden blev der skudt en hare.

Nu var det tid til frokost i hytten, og efter en dejlig gryderet var vi klar til sidste såt. Vi havde denne gang valgt, at undlade engen og kun koncentrere os om skoven. Efter en længere tur udenom skoven, kom vi til enden af vores jagt område. Vi havde ikke mere end lige sluppet hundene, da Balder løber bagom et brombærkrat og presser en stor rå ud til mig. Den stopper 3-4 meter fra mig uden at se mig og da den drejer hovedet for, at se efter hunden løfter jeg geværet og skyder den på hals/hovedet og den forender. Jeg sagde til de andre driver, at de bare skulle fortsætte. Jeg brækkede dyret og fik spændt min bæresele omkring dyret. Nu kom så den hårde del af turen ca. 2 km vandretur ud til bilen. Pyh det gav lidt sved på panden, at skulle bære dyret igennem bakket terræn og mudret skovvej. Ud over det dyr jeg skød, blev der set 9 stk. råvildt 2 snepper og 3 harer, hvoraf der blev skudt en hare i skyttekæden.

Vel hjemme ved jagthytten blev der holdt parade og sagt tak for en dejlig jagtdag.

Da jeg kom hjem gik jeg i gang med, at forlægge dyret som i øvrig vejede 18½ kg brækket og var i rigtig fin foderstand.

28.12.21 Østbirk 


Jørn havde inviteret på julejagt på hans ejendom kl. 09.00. Vi var i alt 7 jæger og 3 hunde. Vejret var lidt blæsende og med let frost. Efter indtagelsen af en lille morgenbitter var vi nu klar til første såt.

Første såt bestod af et stykke med indhegnede juletræer. Jeg og en anden med hund drev stykket inde i juletræerne og Dan min bror drev med sinhund uden for hegnet. Der var ikke noget at komme efter inde i juletræskulturet, men Dan skød til en skovdue som derved ændrede kurs og kom i et pænt langt sideskud til mig. Jeg hævede den gamle side by side og svingede igennem og bang duen faldet til jorden. Vi fortsatte nu med at drive mod de skytter der stod for, for enden af engstykket. Ved mosehuldet rejste Balder en Fasankok, der desværre var for langt ude til at skyde på. Længere fremme lettede hundene 2 fasaner, hvor der blev skudt til den ene dog uden den tog skade deraf. Pludselig fik Balder færden af en sneppe inden under et piletræ. Sneppen lettede og jeg afgav et skud og sneppen faldt død til jorden. Balder apporterede fint sneppen.

Vi gik nu til såt 2 som var en nyplantning af juletræer, men her var der ikke noget nok mest fordi det lå på toppen af bakken og det blæste en del.

Såt 3 var et vandhul ude på en høstet mejsmark og her Rejste Balder en hare, men Balder var for tæt på den til, at jeg kunne afgive et forsvarligt skud.

Vi gik nu til såt 4 som var et stort område med juletræer. Her blev der set rådyr og harer og det lykkedes en af skytterne at skyde en stor flot hare. Da vi vendte og gik tilbage i stykket og næsten var nede ved skytterne, blev jeg lidt overrasket og glad samtidig, for pludselig kom Balder med en hare i munden. Den havde han lige snuppet oppe ved skytten, jeg kunne kun rose ham, da det var hans første apportering af hare. Vi havde til hundetræning kun haft små vildkaniner at træne med, så det var en god oplevelse..

Vi kørte nu til den sidste såt der lå 1 km. Fra ejendommen denne såt bestod af et område med juletræer i varierende størrelser, hvoraf nogle der bliver brugt til pyntegrønt. Vi var ikke mere end lige startet da vi ser et dyr i den lave del af bevoksningen, men hverken jeg eller den anden driver kunne komme til at skyde da dyret havde spejlet til. Jeg stod lige i kanten og kunne følge dyret og Balder der var på vej efter det, jeg fløjtede Balder ned og han sad nu ude på stien og pludselig kom dyret ud igen og langsomt op af stien mod balder og jeg, men Balder blev til min store overraskelse siddende og kikkede på dyret der bare kom nærmere og nærmere til den var ca. 10 meter fra Balder og så stoppede den et øjeblik og sprang stille ind i granerne igen. Jeg kaldte Balder hjem på plads og roste ham for, at han kunne blive siddende. Vi blev enige om at fortsætte med at drive stykket og så vende tilbage til de lave graner på tilbagevejen. På vejen ned mod det sted, hvor vi skulle drive de store graner rejste Balder en fasankok som Dan desværre skød 2 fine forbier på. Man kunne tydelig høre han utilfredshed efterfølgende. Der blev både set snepper og råvildt i dette stykke. Vi gik nu tilbage mod det stykke med de lave graner, for at drive det igen. Vi ville se om dyret stadig var der. Jeg gik denne gang lige inden for de små graner på en skovvej. Ca. midt for, hvor der var en tilfrossen mosehul bliver der råbt dyr til venstre. Dyret kommer ud lige mod mig og jeg hæver bøssen, men lige i det jeg afgiver skud snubler dyret på isen og mit skud går over dyret, men andet skud fælder det. Det viste sig, at være en rigtig stor og pæn råbuk i fin foderstand. Dan hjalp lige til med at brække dyret, så det tog ikke langtid, at klare det. Han skar lige luft og spiserør fri, medens jeg åbnede bugen og skar mellemgulvet fri, så var det ud med det hele på engang.


Vel hjemme ved Jørns ejendom fik vi lagt vildtet på paraden og Dan spillede smukt på jagthorn. Jørn inviterede nu indenfor til Gløgg og æbleskiver. Uh det var dejlig, at få varmen både indvendig og udvendig.


Sikken en dejlig dag, tænk sig at ha´ så meget held med sig, 3 stykker vildt i 4 skud må da siges at være ok. Tak til Jørn for en dejlig dag og jeg glæder mig allerede til den næste jagt, som han inviterede til i januar.

26.12.21 Kragejagt 


Det var en dejlig kold (-9o) og klar morgen og et smukt sneklædt landskab, der mødte mig da jeg kom ud til det sted jeg havde udvalgt denne dag til lidt kragejagt. Jeg ankom i god tid, så jeg havde tid til at få lavet skjul og opsat lidt lokker. Balder og jeg fik os placeret i skjulet og Balder fandt sig hurtig tilrette på sækken, hvor lokkerne havde været i. Inde i sækken har jeg skåret et stykke liggeunderlag til, så det giver ham isolering mod kulden fra jorden samt det håndklæde jeg normalt plejer, at tørre ham i fik han over sig. Det er nu skønt, at sidde der i stilheden med en kop kaffe og se den smukke natur åbenbare sig sådan en kold december morgen. Det blev desværre ikke til det store udbytte af krager, men pyt med det, når man får lov til at opleve sådan en dejlig morgen.

19.12.2021 Jagt i konsortiet


Det blev ikke til det store udbytte denne gang, men vi havde en dejlig dag alligevel.

Dagen startede som sædvanlig kl. 08.30 med morgenmad. Der blev i første såt skudt til et par fasaner som ikke blev leveret, Balder arbejde godt og det lykkedes ham også at få et par fasaner på vingerne. I de øvrige såter blev der set en hel del vildt. 

Her er lidt stemningsbilleder fra en af de såter, hvor jeg stod for på. 

En træt hund da vi kom hjem.

11.12.21 Havjagt Vejle Fjord


Det var en dejlig stille og kold morgen ved Daugård Strand. Dan var ankommet med båden og var ved at gøre klar til at søsætte den. Efter at vi havde fået båden i vandet og alle vores pakkenelliker ombord sejlede vi ud. Vi havde lige en ½ times sejlads inden vi var ude ved Træskohage fyr, hvor fra man må drive havjagt med motor. Undervejs der ud var der lige tid til, at få et rundstykke og en kop kaffe. Der var rigtig mange sortænder på fjorden, men de ville ikke holde og lettede langtid før vi kom på skudhold. Efter lidt tid lykkedes det at komme tæt nok på en edderfugl, så der kunne afgives skud. Vi skød begge to på den og den gik i baljen, men inden vi kunne skyde igen dykkede den. Vi sejlede rund i langtid efter den, vær gang vi så den var den forlangt ude til at skyde på og til sidst måtte vi opgive at lede efter den for vi kunne ikke se den nogen steder, øv øv. Vi sejlede op langs med Stenhøj strand og havde flere gange held til at sejle til fugle, men vær gang lettede de lige lidt for langt ude. Vi sejlede nu lidt ind under land, hvor der var helt stille vand og stoppede motoren. Vi skulle lige have lidt frokost. Imens vi lå der havde vi flere gange besøg af et par nysgerrige sæler, der lige skulle se, hvad vi var for nogen. Vi sejlede nu langsom tilbage mod det sted, hvor vi havde skudt til den edderfugl der dykkede, men vi så desværre ikke fuglen. Lige før vi kom til Rosenvold Pynt lykkedes det at sejle til en ung edderfugl kok. Dan skød den med et enkelt skud inden den nåede, at lette fra vandet. Vi prøvede at sejle til flere fugle på vejen til slæbestedet, men uden resultat. Vi fik båden halet op på traileren og sluttede dagen af med en kop kaffe og kage omme bag i folkevognen, med udsigt ud over fjorden.

Tak til Dan for en dejlig dag på Vejle Fjord  


5.12.21 Jagt på Rosenvold Gods


Min god ven Morten havde inviteret mig, min bror Dan og Far Erling med på jagt, denne blæsende og kolde søndag i december.

Vi startede kl. 08.00 med rundstykker og kaffe og kl. 09.00 var der parole, hvor Dan spillede smukt på jagthorn. Vi var nu klar til første såt. Der blev skudt en spidsbuk i driverkæden. Jeg så 2 snepper og skyggen af et dyr, Morten der sad i et tårn med sin riffel så flere stykker dåvildt, men ingen af dem var skudbare. I anden såt, så jeg også snepper. I tredje såt blev jeg placeret på en hjørnepost og det skulle vise sig, at være en fin post. Først kom der en sneppe i 15-20 meters højde mod mig, som jeg desværre skød 2 blanke forbier på øv øv og atter øv. Den kom ellers fint. Jeg nåede dog ikke, at ærgre mig længe før den næste kom nødagtig samme sted fra, men denne gang gav jeg mig selv lidt længere tid til, at følge fuglen og den faldt til jorden i et bagskud. Der blev yderligere skudt en sneppe i denne såt og der blev skudt til et stykke råvildt, som der efterfølgende selvfølgelig blev sat en Schweisshund på og hundeførerne konstaterede, at dyret ikke var ramt. I de efterfølgende såter blev der set dyr og snepper. Efter jagten, var der en super lækker middagsbord klar og til afslutning amerikansk lotteri med fine præmier.

Tak for en utrolig dejlig jagtdag Morten.

4.12.2021 Jagt i konsortiet


Jeg var denne gang max udfordret, da der tikkede en meddelelse ind på min telefon fredag aften, at formanden og jagtleder havde fået Corona. Og ikke nok med det, så kom den faste hundeleder ikke, kasseren havde også meldt afbud og som rosinen i pølseenden, så kom hornblæseren heller ikke. Så den julefrokost jeg sad midt i blev noget afkortet, da jeg lige havde en del planlægning.

Op kl. 06.00 lave kaffe, pakke div. til morgenbordet. Og så ind og købe morgentilbud i Føtex. Ankom til jagthytten kl. 07.25. fik tændt op i brændeovnen, taget stole ned, så der kunne blive dækket bord samt fundet bengæt sedler frem. Leverpostejen blev sat på brændeovnen , så den kunne blive dejlig lun. Jeg kunne lige nå, at kikket lidt på min planen for jagten og få fundet ud af, hvem der skulle være driverleder.

Vejret var ikke det bedste, da det var meget tåget og fugtig i luften og vind var der ikke meget af.

Vi var kun 14 mand, hvoraf halvdelen var hundefolk. Det gav lidt udfordringer i forhold til, at dække områderne af. I første såt var der både snepper og fasaner, her skød jeg 2 fasaner. Der blev skudt forbi på en del fasaner.

Såt 2 blev der set dyr og snepper. I såt 3 blev der skudt klart forbi på et stk. råvildt.  I såten blev der set en del dyr og snepper. En af hundene (søren´s) nappede en sneppe inde i nogle brombær.

Jagten blev afsluttet med frokost i jagthytten. Kokken serverede først æbleflæsk på rugbrød, derefter gravet laks på franskbrød og til slut hjemmelavede æbleskiver, godt at jagten var slut og man ikke skulle ud at gå efter denne kulinariske oplevelse.

27.11.21 Kragejagt i Andkær


Balder og jeg kørte hjemmefra kl. 06.30 og kl 06.50 parkerede vi ved jagtstykket, en mark omkranset af hegn. Det pis regnede, så på med camo regntøjet og afsted. Vel nede ca. midtvejs på stykket ved et stort egetræ satte jeg skjulet op. Jeg havde medbragt 4 kragelokker og 1 ugle. Uglen blev placeret på en gren oppe i egetræet og 2 af kragerne kom på et par stænger op i hegnet og de 2 sidste kragelokker blev placeret ude på marken. Vel tilbage i skjulet, var det nu tid til, at nyde en kop kaffe og så vendte på, at kragerne skulle komme. Jeg var kun lige blevet færdig med kaffen, da den første krage kom, men den skød jeg 2 forbier på og det samme skete ved den næste, der kom snigende ind bagfra. Nå nu måtte jeg lige tage mig sammen. Regnen var nu stoppet og efter ca. ½ times tid kom der en krage op langs med hegnet, og da den var over mig skød jeg og den ramte jorden 2 meter fra skjulet, en nem opgave for Balder at hente den.

Nu var der lige en times tid, hvor der ikke kom nogle krager, men jeg havde selskab af 4 stk. råvildt, der gik ude på marken. Pludselig kom der 2 krager susende lydløst bagfra, jeg fik den ene i et noget langt bagskud. Også denne krage hentede Balder. Efter 4 timer i hegnet pakkede jeg sammen og kørte hjem. En fantastisk dejlig morgen. Jeg nyder i fulde drag denne form for jagt, bare det, at nyde samværet med hunden og se dagen vågne er lise for min sjæl.  

21.11.21 Gåse/drivjagt i Østbirk.


Dan og jeg mødtes kl.09.00. Vi havde aftalt, at vi skulle se om det var mulig, at få lidt gæs ind på skudhold. Vi gik ud til et lille mosehul, som var omkranset af en høstet mejsmark, hvor vi fik opsat skjul og ca. 40 lokkegæs og svaner. Der kom også en del gæs, men de ville ikke rigtig komme ind på skudhold. Der var mange sangsvaner og de smed sig blandt lokkerne. Det var nu ret hyggeligt, at se dem spankulere rundt der ude mellem lokkerne. Efter 3 timer uden chancer til gæs valgte vi, at pakke sammen og gå til bilerne. Da vi kom ned til bilerne stod ejeren af ejendommen klar med en lille opstrammer til kaffen og han sagde at, hvis vi havde lyst kunne vi da gå en tur ned i engen og kikke efter en fasan. Det tilbud kunne vi jo ikke sige nej til. Vi startede med, at gå skråt ned mod et vandhul og her rejste Balder en hare, som vi begge skød forbi på. Jeg gik langs bækken og Dan gik på den modsatte side af mosen. Da jeg havde gået nogle meter langs bække i de høje brændenælder rejste Balder en fin fasankok, som jeg skød i et fint bagskud. Den faldt på den modsatte side af bækken, men det var ikke noget problem for Balder at hente den. Vi fortsatte nu ud for enden af stykket og drejede, så vi kunne tage bakken og det store hegn. Først rejste Dan´s hund en fasan, som Dan skød forbi på. Derefter rejste Balder en sneppe, som desværre var lidt forlangt ude til at skyde på. Da vi var kommet forbi et hegn rejste Balder igen en sneppe, som jeg fik ram på i et fint bagskud og Balder fandt fint også denne fugl. Vi sluttede nu jagten af med en kop kaffe og en lille snak om, hvor hyggelig det havde været bare os 2 og hundene.

Tak for en dejlig jagtdag.

14.11.21 Jagt i Konsortiet


Vi startede kl. 08.30. Jeg var nu allerede i gang fra kl. 07.00 som sædvanlig, da jeg skulle hente morgenbrød, tænde op i brændeovnen, dække op og en masse andre ting inden folk mødte op. 

jeg skulle også denne gang være jagtleder, så der var mange ting at holde styr på. der var tilmeldt 23 jæger g 8 hunde. efter morgenmaden samledes vi på paradepladsen, hvor Dan spillede på jagthorn og jeg afholdte parole. Første såt var søen her blev der set mange krikænder lidt råvildt og skudt en fasan. næste såt var engen og 2 skovstykker. Her blev der set en del vildt men der var ikke noget af det der blev skudt til der tog nogen skade. tredje såt var et stort markstykke med 2 remisser. her blev der set 4 stk. råvildt. nu var det frokost tid og vi vendte snude mod jagthytten, hvor kokken stod klar med et kulinarisk måltid. Vel mætte var vi nu klar til sidste såt som var et stort engstykke og skov. jeg havde overgivet tjansen med at sætte skytter på plads til Dan, så jeg tog mig af drevet. i engen blev der rejst 2 stk. råvildt og i skoven blev der set rigtig mange rådyr samt snepper. Der blev skudt til et stykke råvildt som der senere blev sat schweisshund på og føreren konstaterede at dyret ikke var ramt. Der blev skudt en sneppe i skyttekæden og en hare i driverkæden. På vildtparaden lå der en sneppe en fasan og en hare. 


14.11.21 Andetræk


Dan og jeg blev enige om at vi lige så godt kunne blive og tage andetrækket ved søen. Kort tid efter at vi var kommet på plads kom der en flok krikænder og vi fik en vær.

En dejlig dag i november blev det til.

7.11.21 jagt i Højenskov og Tofthøj


Dan havde inviteret mig med på det jagt han er med i. Vi startede kl.09.00 med rundstykker og kaffe i laden. Efte morgenmaden gik turen til første såt, et meget kuperet skovstykke. Jeg havde fået en sidepost med rigtig god udsigt og her fra kunne jeg, se en ræv smutte ud af skoven på den modsatte side af slugten. selve såten tog ca. 1 time og på tros af, at det regnede var det en dejlig oplevelse, at stå der og nyde efterårets farver. Der blev set snepper og et par rådyr i denne såt. Turen gik nu til Tofthøj. Her skulle Balder og jeg i aktion. Da skytterne var kommet på plads startede vi med, at drive et lille mosehul af og gik derefter ned til mosen. Her blev der set snepper og et par rådyr, der dog fandt hullerne mellem skytterne. Vi fortsatte ned mod et lille vandhul, hvor der plejer at være ænder, men der var ingen. Vi gik nu mod en lille remisse og her blev der rejst et stykke råvildt, der også fandt en anden vej end der, hvor skytterne stod. Vi samledes nu oppe i stalden til en kop kaffe og en snak om dagens oplevelser. Så på tros af regnvejret var det en dejlig dag. Tak til Dan for invitationen. 

30.10.21 Jagt i Konsortiet


Vi startede på det revir vi har i Viuf kl. 08.30 med rundstykker og efter parolen gik vi til første såt, et eng/skovstykke. Der blev set ræv, sneppe og råvildt, der blev skudt til 2 fasaner som dog ikke tog skade af det. Vi kørte nu til anden såt, en stor mark med 2 remiser på, her var der ikke noget hjemme.

Nu gik turen til reviret i Andkær. Da kokken ikke var klar med maden valgte jagtlederen (mig), at vi tog en såt inden frokost. Såten bestod af et hegn med en remise og området omkring søen. Jeg skulle koncentrere mig om hegnet og den lille remise. Balder rejste en fasan kok som jeg skød i et bagskud og Balder kom fint hjem med den. Vi havde ikke gået langt før Balder igen rejste en fasan, denne gang en høne, som jeg også skød i et bagskud. Også denne fandt Balder. Vi gik nu ind i remisen, her sprang der ikke mindre end 4 stykke råvildt omkring mig, men jeg turde ikke skyde, da jeg ikke kunne se, hvor Balder var. Balder rejste yderligere 5 fasaner i dette stykke. Da vi gik mod hytten var der 2 hundefolk i gang med, at søge efter en anskudt fasan. Den ene hund havde haft fat i den, men havde sluppet den igen. Jeg sendte Balder ind i hegnet og der gik ikke langtid inden han havde lokaliseret fasankokken. Den havde gemt sig i et tæt tæt brombærkrat, men Balder fik den og uh, hvor var jeg stolt af ham. Der blev i øvrig skudt et bukkelam og et par fasaner mere. Nu var det frokost og kokken havde lavet frikadeller med flødekartofler og rødbeder samt gammeldags æblekage til dessert, mums det var godt. Efter frokost tog vi langskoven og her blev der set råvildt der gik bagud. Sidste såt var engen og voliereskoven. Her arbejde Balder igen godt og fik rejst flere fasaner, hvoraf der blev skudt en rigtig fin ud farvet kok.

Tak for en dejlig dag og stor ros til Balder, der bare bliver bedre og bedre.

22-23.10.2021 Årets første tur til Ballum

Trip trap træsko ænder

Så havde metrologerne lovet kuling fra NV og med al det vand vi havde fået i løbet af ugen skulle de fleste kriterier for en god tur være mulig. Jeg havde pakket Transporteren med det jeg skulle bruge til en overnatning. Jeg kørte hjemmefra kl. 13.30 og ankom til stykket ved Ballumsluse/Brede å kl 15.00. jeg kunne hurtig konstatere at det ville være nærmest umulig at komme ned til det sted jeg plejede at sætte mit skjul op pga. al det vand der stod på marken. Jeg fik iklædt mig varmt, vind og vandtæt tøj og med lokkerne på nakken begav jeg mig ned over marken. Det var ikke nogen let opgave da marken var sået til med korn og støvlerne blev rigtig tunge af den lerede jord. Jeg måtte over et område med oversvømmelse og midt i det var der gravet en rende som jeg ikke havde lyst til at plumpe i. Jeg havde taget en glasfiber stang med så jeg kunne føle mig frem til renden. Det må nok ha´ set lidt sjovt ud og man kunne tænke at det var en blind jæger. Jeg fik fundet en plet på marken der var lidt højere og uden vand. Her fik jeg opsat skjulet og fik placeret 3 gåselokker og en svane på min højre side og på min venstre side var der en stort oversvømmet område hvor jeg udlagde 2 krikandelokker samt en rotorand. Jeg havde taget en stor plastpose med som jeg lagde sækken fra lokkerne i, så havde Balder noget at ligge på, for hold da k…. hvor var jorden gennemvædet. Der kom rigtig mange pibeænder men desværre lidt for højt og det gjorde det heller ikke nemmere at det lige havde valgt at pisse ned lige på det tidspunkt hvor ænderne trækker. Det var ikke nemt at kikke op når det både blæser en pelikan og pisser ned. Lige da det stoppede kom der en gråand på tværs af lokkerne og jeg svingede bøssen og krummede fingeren og bum et stk. gråand gik til jorden. Balder blev dirigeret ud til anden og kom med den. Jeg gik nu op til bilen og efter at ha´ fået al overtøjet og støvler pakket væk var det ind i bilen. Jeg var faktisk kommet til at fryse lidt og så er det jo rart at man kan tænde sit lille gasvarmer og den fik hurtig varmet varerummet op. Trangiasættet kom nu frem og aftensmaden blev tilberedt og nydt. Efter at aftensmaden var fortæret var det kun at læne sig tilbage med en kop kaffe og nyde vindens pust udenfor og Balders varme hoved på sit skød. Vækkeuret ringede kl. 05.30. morgenmad og en kop kaffe så var jeg klar til at komme i tøjet. På vejen ned til skjulet kunne jeg konstatere at vandet var steget mindst 20 cm og det var faretruende tæt på at nå kanten på mine støvler. Da jeg kom ned til skjulet var jeg nød til at flytte det nogle meter da vandet var nået helt op til det. Der kom igen mange pibeænder og krikænder og det lykkedes mig at skyde en pibeand og dublere på krikænder, men den ene af krikænderne var kun lungeramt og den fløj ca. 100 meter og gik ned i åen og jeg måtte opgive at få fat i den da der var en god strøm i åen og inden Balder ville være nået der ned var anden drevet langt, så desværre.  Der kom også nogle flokke grågæs. Men de slog desværre fra da der gik nogle på nabomarken og gennede får. Jeg valgte nu at pakke sammen og køre hjemover efter et par skønne dage i det vestjyske.

17.10.2021 Anden fællesjagt i konsortiet

Endnu en fin dag. Der var rigtig godt gang i fasanerne og der blev skudt 16 stk. og en af de hvide italiener blev nappet af en af hundene. Balder fik rejst en del fasaner, hvoraf jeg skød 2 kokke som Balder leverede i fin stil.

10-10. 2021 Krage/duejagt

En utrolig flot morgen, som til fulde levede op til ”morgenstund har guld i mund” det blev til 2 krager. Som Balder flot hentede

9.10.2021 Kragejagt

sammen med min gode ven var vi taget ud på due/kragejagt. Det blev kun til forbi skud, men pyt godt vejr og godt selskab opvejede den manglende held.

2.10.2021 Årets første jagt i konsortiet

En fantastisk fin jagt dag, hvor der blev skudt 2 bukkelam og 2 spidsbukke, hvoraf den ene havde en sjov opsats. Balder er nu blevet 16 måneder og han gik fint og fik da også rejst både dyr og fasaner.

25-9-2021 Krage/duejagt

Det blev til 2 krager i det fine vejr.

18-9-2021 Kragejagt

Da jeg dagen før på duejagten havde set en del krager omkring gården valgte jeg at opsætte skjulet tæt der på i en remise. Det blev til 4 krager.

17-9-2021 Dueregulering

Så var tiden kommet til at komme på duergulering . jeg havde lige et par timer der kunne afsættes og det blev til 4 stk. og forbi skud til 2.

24.5.2021 Bukkejagt i Andkær


Solen stod op kl 04.55 og jeg var på det stede jeg ville sidde kl.04.30. Det var en stille, men kold morgen, termometeret viste 4.30 , men der var en fantastisk smuk solopgang så det var godt, at kunne sidde og nyde en kop varm morgen kaffe. Jeg havde valgt, at sidde mig ca. midt for i stykket, så jeg kunne se det meste af stykket. Jeg så en rå med 2 lam gå og esse nede i bunden af stykket. På nabostykket ca. 500 meter ude kunne jeg se, at der gik en buk og fejede i et levendehegn. Der var en del fuglevildt i luften så som krager, ænder, gæs og et par fasankokke. Ca. Kl. 07.00  begyndte det at blæse op og der begyndte at komme regnbyger. Da klokken nærmede sig 08.00 valgte jeg at køre hjem.

18.5.2021 Bukkejagt


Morgen:

Jeg kørte hjemmefra kl.03.50 og parkerede bilen kl.04.15. Det var en dejlig stille morgen, der mødte mig her ved Viuf Skov. Fuglene var lige begyndt at synge, så det var en fornøjelse, at gå ned til stigen. Kl. 05.15 kom der en lille spidsbuk ud lige ved siden af stigen og den fejede lidt op af en busk, hvorefter den begav sig mod den yderste remisse. Over ved den modsatte side i hegnet gik der 4 dådyr og spiste af vegetationen. Ved 05.30 tiden så jeg 2 ræve i den sydlige ende af marken, de forsvandt ind i skoven. Kort tid efter at de var forsvundet ind i skoven, kom der en anden lille spidsbuk ud af skoven og den gik også ud mod den yderste remise. De 2 spidsbukke så utrolig ens ud i størrelse. Jeg havde fint skud chance til dem, men de kunne godt bruge lidt mere krop inden jeg ville skyde. Der var igen en del harer på marken samt 4 fasankokke. Klokken var nu 06.50  og jeg begav mig mod bilen, for der var desværre et arbejde, der krævede min tilstedeværelse, men en skøn morgen var det.  

17.5.2021 Bukkejagt


Morgen:

Jeg kørte hjemmefra kl.03.50 og parkerede bilen kl.04.15. da jeg stod og gjorde mig klar, kunne jeg nede ved den yderste remisse ca. 500 meter ude se 4 krondyr, den store hjort fra dagen før og 3 hinder. Et smukt syn, at se dem stå der med morgenhimlen som baggrund. Jeg gik nu forsigtig ned mod skovvejen og da jeg trådte ind på vejen kunne jeg se, at der gik dåvildt inde på en lille eng. Vel hende ved stigen, fik jeg gjort klar og skænket en kop morgenkaffe, nu var jeg klar. Jeg afsøgte med kikkerten marken og hegnet og i det nordlige hegn gik der 8 stk. dåvildt og i det østlige hegn kunne jeg se 12 stk. kort tid efter skydetid kom der 2 råer ud på marken for en kort visit, inden de atter gik ind i skoven. Jeg havde flere gange dåvildt rigtig tæt på mig, (som man kan se på billederne) både foran stigen og bag stigen og det kan da kun give blod på tanden, at komme på jagt efter dem nå tid er. Da klokken var 08.00 valgte jeg at kravle ned fra stigen. Det var begyndt at blæse en del og det var en kold fornøjelse, at sidde der oppe i stigen. Endnu engang en morgen med rigtige gode oplevelser.

16.5.2021 Bukkejagt


Morgen:

Jeg havde trukket en plads Ved Viuf skov. På stedet er der en stige, som er placeret, så man har ryggen mod skoven og en fin udsigt over den store mark, som er omkranset af levende hegn. På marken er der også 2 små remiser. Jeg havde valgt, at køre ned til jagten aftenen før og så overnatte i bilen. Jeg ankom kl. 21.20 og fik redt op, skænket en kop kaffe og fandt kikkerten frem. Jeg kunne nu ud af sidedøren se ud over marken, her fik jeg øje på dådyr ude ved den yderste remisse. Jeg så også et rådyr over i det sydlige hegn. Klokken var nu ved at være 22.00 og jeg krøb i posen. Alarmen startede kl. 04.00 og efter en kop kaffe og lidt mad var jeg klar, til at gå de 800m mod stigen. Jeg kravlede op i stigen og fik hængt rygsækken på krogen, placeret riflen og fandt kikkerten frem, nu var jeg klar. Der var ca. 35 min. Til solopgang (05.09). Jeg elsker, at være på post i god tid og se naturen vågne og nyde en kop kaffe til. Det første jeg spottede var 5 harer der løb rundt efter hinanden lige nedenfor stigen. Kl.ca 05.00 så jeg 5 dådyr i hegnet for enden af marken. Ca. kl 05.30 kom der en rå over fra modsatte side. Den kom helt ind på 25 meter af mig og forsvandt ind i skoven. Kl. 06.50 kom der en rå over fra den yderste remisse også den kom meget tæt på og forsvandt ind i skoven bag mig. Kl. 06.52 kommer der en 10ender kronhjort imod mig over fra den yderste remisse. Den passerer mig på ca. 35-40 meters afstand, hold da k… et smukt syn, at se den passere og høre lyden af den. Også den forsvandt ind i skoven bag mig. Alt i alt en fantastisk morgen med mange gode oplevelser.

Aften:

Ankom til plads Ved Viuf skov kl. 19.50. og den korte version ”der skete ikke en skid”. Jeg så, hverken rådyr, dådyr, krondyr. En underlig fornemmelse efter den flotte morgen, så kl. 21.28 tog jeg hjem.


4.4.2021Reguleringsjagt på krager/skader i Andkær


Kl. 05.40 kørte jeg hjemmefra og 20 min. Senere var jeg ude ved det område, hvor jeg skulle sidde. Området jeg havde valgt, var et område jeg ikke tidligere havde jaget krager på. En mark omkranset af højt hegn. Jeg fandt et godt sted, at sætte skjulet op og 2 af krage lokkerne kom op i et træ og 3 lokker kom ud på marken. Ca. 35 længere nede i hegnet placerede jeg min ugle inde på en tyk gren. Jeg kravlede nu ind i skjulet og fik skænket en kop kaffe, men jeg nåede ikke andet end, at tage en enkelt mundfuld før den første krage kom strygende ind fra min venstre side. Da den var lige ud for mig, afgav jeg et skud til den og den pakkede sammen og faldt ned mellem lokkerne ude på marken. Jeg havde kun lige fået skiftet patron, da der kom en skade ind fra venstre side, også den fik et enkelt skud og dalede ikke helt død ned til jorden. Jeg skulle lige til, at give den et skud mere, da der kom en anden skade ind over hegnet og den pakkede perfekt sammen i et rent kærneskud.  Så nu lå der 3 fugle på under 5 min ude på marken. Det var virkelig en fed oplevelse. Nu sendte jeg Balder ud efter fuglene, han var nu lidt forvirret over, hvilken fugl han skulle tage først, men med lidt hjælp lykkedes det. Nu gik der en lille ½ times tid, hvor der ikke skete det store, men så kom der en skade flyvende lavt over marken med kurs mod uglen og da den var ud for mig skød jeg den. Nu lå der 4 fugle og 4 tomme hylstre for fødderne af mig, hold da op, hvor var jeg stolt af mig selv, men heldet slap op, da der kom en krage ind over hegnet og jeg skød et skud forbi på den og andet skud kunne jeg ikke komme til, at afgive pga. for tæt vegetation. Kl. var nu ved at være 10.00 og jeg var så småt ved at tænke på at pakke sammen, da der kommer en skade direkte ind mod mig i lav højde og da den kom ind for skudhold skød jeg, den faldt til jorden dog ikke helt død. Jeg sendte Balder ud for at hente den, men han hoppede nu noget rundt om den og skældte ud, for skaden hakkede efter ham, men til sidst satte han en pote oven på den og tog den med ind til mig i skjulet. Nu pakkede jeg sammen og sikke da en fantastisk morgen, hvor næsten alt gik op i en højere enhed. Kragejagt er og bliver en af mine favorit jagtformer.

14.3.2021 Reguleringsjagt på krager i Østbirk


Jørn havde inviteret til reguleringsjagt på krager. jeg havde placeret mig i noget krat og havde mine lokker placeret med 2 oppe på grene og de resterende på jorden, men på tros af den gode placering kom der kun en enkelt krage ind bagfra og den skød jeg forbi på. På tros af den manglende held var det skønt at sidde og nyde naturen. da jeg kørte hjem måtte jeg holde tilbage for en stor flok sangsvaner der krydsede vejen.

21.2.2021 Reguleringsjagt på krager


Var lige en smut ude på reviret, for at se efter krager og skader. Jeg ankom kl. 06.40 og gik op til en lille remise ude på marken. Her fik jeg opsat mit skjul mellem nogle buske og Balder fik også sit eget skjul og et dejlig underlag at ligge på. Lokkerne blev placeret med 2 krager oppe i nogle fritstående graner, de resterende kom ud på marken. Uglen placerede jeg et stykke længere nede i remisen. Der kom nu ikke så mange krager, de der kom den første times tid snød mig, ved at komme ind bagfra uden at sige noget. Der kom også en enkelt husskade som jeg på det skammeligste skød forbi på. Det var en dejlig stille morgen og det var skønt, bare at sidde der sammen med Balder og nyde naturen og selvfølgelig en kop kaffe. Jeg så en del gæs, så også en ørn svævede rundt inde over skoven. Kl. var nu ca. 10.00 og der kom en enkelt krage i lav højde ind fra min højre side og da den var ud for mig, svingede jeg den gamle side by side og bang den faldt død til jorden. Balder sad pænt og ventede til han fik kommandoen aport. Han hentede Kragen og efter et par æresrunder afleverede han den fint til mig. Vi sad en times tid mere, men der skete ikke mere så jeg pakkede og drog hjem over. Dejlig dag, dem må der gerne komme flere af.

13.2.2021 Gravjagt


Så oprandt dagen for gravjagt i konsortiet. Vi skulle mødes 5 mand ved jagthytten kl.09.00. Jeg havde været forbi bageren på vejen og købe rundstykker. Jeg ankom til hytten kl. 07.40 for lige, at få tændt op i brændeovnen og imedens ilden bulrede i brændeovnen, tog jeg en kop kaffe med ud for at nyde solen stå op. Hvilken fantastisk morgen, total skyfrit -110 og det snedækkede landskab. Det var fantastisk dejlig, at stå der i stilheden og nyde sin morgen kaffe. Da de andre kom, var der en god varme i hytten og efter morgenmaden var vi nu klar til at gå til den første grav. Den første grav var en kunstgrav, men den var ikke i brug, men ved siden af var der en naturgrav med kun en indgang og her var der noget. Hunden arbejdede længe for at få det ud, men efter 35 minutter stoppede han hunden, han mente at det måske var mårhund der sad i graven for hunden lugtede ikke af ræv. Vi gik nu til den tredje grav, som var en naturgrav, men her var der ikke noget hjemme. På vej op til den 4 grav blev der set en stor ræv ude på marken. Der var ikke noget i den 4 grav. Nu kørte vi op til gården for at se om der skulle være ræv i stakladens halm, men det var der ikke. Vi kørte nu ned til den sidste grav vi skulle tjekke den lå på en skrænt inde i skoven, men her var der heller ikke noget hjemme, men der var tydelige friske spor efter ræv. Vi samledes ved hytten og takkede af for denne gang og aftalte at vi skulle prøve igen på et tidspunkt her i februar.

Endnu en fantastisk dejlig dag i naturen.

6.2.2021 Reguleringsjagt på krager


Kan ligeså godt starte ud med at sige, det var pissekoldt. Minus 50 og det blæste 10 til 12 MS fra NØ og sneen føg kraftig, men det skulle prøves. Jeg havde fundet et sted til skjulet blandt nogle 2,5 meter graner, hvor der var lidt læ for vinden. Jeg havde inviteret min jagtkammerat med og vi mødtes derude kl. 07.00. Vi fik hurtig sat lokker og en ugle samt skjul op, for hold da k… det var koldt og blæsende ude i det åbne. Jeg tror også Balder var glad, for det skumliggeunderlag jeg havde med i posen til lokkerne og da han havde lagt sig fik han en flis tæppe over sig. Vel på plads i skjulet, var det nu tid til en kop kaffe og et rundstykke. Vinden piskede og sneen føg, men vi nød begge 2, at sidde og opleve den barske natur. Jeg havde godt nok en anelse om, at der ikke ville være de store cancer for, at skyde krager i sådan et vejr og det fik jeg også ret i, vi så 2 krager nede over skoven ellers ikke andet. Efter 3 timer blev vi enige om, at pakke sammen. Sneen havde føget så meget, så en af de krager jeg havde skudt sidst og brugte som lokker, var forsvundet i sneen, så der var godt gang i vinden. Vi fik startet VW op og sad lige og nød varmen og kaffen medens vi talte om, hvor heldige vi er at kunne opleve naturen fra den side. Nu glæder jeg mig til, at komme afsted igen.  

31.1.2021 Drivjagt i Østbirk


Så havde Jørn igen indkaldt til jagt på hans juletræsfarm. Vi skulle være der kl. 09.00 hvor vi startede med at blive af sprittet indvortes inden jagten. Dan og jeg skulle være drivere og i den første såt rejste Dan og hund 2 fasaner, hvoraf den ene fløj hen mod far og den skød han. Vi gik nu videre til såt 2 som var et engstykke her blev der rejst 3 fasaner som lettede så vi ikke kunne komme til at afgive skud, men det var fantastisk at se, hvor ivrigt Balder søgte i sivene. Vi gik nu til såt 3 og her blev der rejst en hare. Nu kom v op for enden af såt 3 og her var Balder ivrig efter at komme ud på den anden side af hegnet der omkransede juletræerne. Jeg lukkede ham ud under hegnet og han løb om for enden af hegnet og begyndte at søge og ud kom der en fasanhøne som jeg skød i et bagskud og den faldt ude på marken. Balder var hurtig ude ved den og apporterede den. Da han næsten var hende ved mig skulle han under hegnet og slap fasanen, men da den ikke var helt død begyndte den at løbe, men han var hurtig over den og kom stolt med den. Såt 4 var også juletræskultur her rejste Balder en sneppe som jeg skød (min sneppe nr. 39)der blev rejst 3 fasaner i denne såt også. Nu var det tid til en lille forfriskning inden vi skulle have sidste såt. Vi kørte nu over til sidste såt som er et område med graner til pyntegrønt. Her rejste Balder 3 snepper og en hare og en af skytterne skød 2 snepper. Vi sluttede dagen med parade på plænen og kaffe på terrassen. Tak til Jørn for en dejlig dag.

30.1.2021 trykjagt i Andkær


Vi var 7 mand tilmeldt, men pga. corona forsamlingsforbuddet på 5 personer i en gruppe, havde skytterne fået besked på mail med vedhæftet kort over, hvor de skulle sidde. Så kl. 08.30 skulle de være på plads i de tildelte tårne. Jeg startede ud med, at drive selv da Dan var blevet forsinket. Der blev set 7 dyr i den første såt. Da vi drev det sidste stykke af såten, blev der skudt et dyr på den yderste post i mosen. Dan stødte til midtvejs i første såt. Vi rejste i øvrig også 3 fasaner som vi ikke kunne komme til, at skyde til da de lettede på modsatte side af hegnet. Såten blev blæst af og skytterne havde nu 40 min. Til at komme ud på deres plads i såt nr. 2.

Jeg valgte, at sidde med riflen i 2 såt også for at spare Balder, da han skulle på drivjagt dagen efter. jeg fulgtes med Dan ind af skovvejen og lige før det sted jeg skulle sidde, så vi et dyr springe ind i området, men det skulle vise sig ikke at være den eneste i området. Jeg sagde knæk og bræk til Dan og bevægede mig op af bakken til min plads. Herfra havde jeg et fint udsyn over et område med 3 års nyplantede graner. Efter en halv times tid, kom der et dyr springende ude i den åbne bøgeskov. Jeg havde forinden hørt 3 riffelskud og tænkte, at det kunne være den, der var skudt til og dyret snublede 2 gange på vej ned gennem skoven, så jeg tænkte, at den måske kunne være anskudt. Jeg rejste mig op og gjorde klar til skud. Dyret kom op af slugten rigtig hurtig og jeg trak godt frem på det og afgav skuddet. Dyret slog 4-5 kolbøtter og gled ned i slugten, hvor jeg ikke kunne se den. Jeg hørte den bevægede sig, så jeg ringede til Dan og sagde, at når han kom hen i den retning, hvor jeg var, skulle han være klar, hvis dyret sprang. Dans hund rejste dyret, der dog hurtig lagde sig og jeg kunne komme ned til dyret og af fange det med kniven. Det var et pænt stort rålam der vejede 15 kg. Brækket. Dyret havde ikke været skudt på da den jæger, der havde afgivet de 3 skud havde skudt 2 rådyr og havde skudt fangst skud til en af dem. Jeg havde bestemt, at Dan og de jæger der havde skudt dyr skulle samles ved jagthytten, så vi kunne holde parade og få vejet dyrene.

Det havde været en fantastisk jagt dag høj himmel -70 og 4 dyr må siges at være en fin måde, at afslutte jagten i konsortiet.

24.1.2021 Havjagt på Vejle Fjord


Dan havde inviteret mig med ud på havjagt i hans nyerhvervede motorbåd. Vi lagde fra land ved Daugaard strand kl. 08.30 fik en kopkaffe og et rundstykke og ca. 20 min. senere rundede vi Træskohage fyr, hvorfra der må drives motorbådsjagt. Det var tåget da vi sejlede ud og det tiltog en smule da vi nåede ud til Rosenvold Pynt. Vi sejlede flere gange til edderfugle, men de lettede lidt for langt ude. Vi fik dog en enkelt chance for, at skyde til dem, men de tog ingen skade af det. Da vi var ca. ud for Bjørnsknude stak vi på tværs af fjorden med retning mod Trelde Næs. Der var virkelig mange sortænder på fjorden, men de lettede ca. 100 fra os hele tiden. Vi satte nu kursen mod Rosenvold Havn. Grunden var, at vi havde set en anden båd, som også var på havjagt og kunne se, at det var en vi kendte fra det jagt konsortier vi er med i. Vi skulle jo også ha fyldt lidt benzin på tanken og noget at spise. Da vi kom ind i havnen lagde vi til på siden af hans båd. Dan og jeg blev inviteret til at komme ombord og spise vores mad. Det var rigtig hyggelig at sidde der og få en sludder. Efter en lille times tid var vi igen klar til at komme på vandet igen. Da vi kom ud fra havnen havde den smule vind der havde været lagt sig helt og fjorden var helt blank. Vi kunne se i hundrede vis af sortænder, men der lettede langt før vi kunne komme på skudhold af dem. Klokken var nu ved at være 14.45, så vi stak stævnen mod Daugaard strand. En fantastisk dejlig dag i selskab ned brormand var slut. Vi var enige om, at det havde været en utrolig smuk dag på Vejle Fjord.

16.1.2021 Kragejagt i Andkær


Jeg havde inviteret min gode ven Morten med. Vi havde aftalt, at mødes kl. 07.20 ved stakladen bag gården. Jeg var lige inde forbi bageren efter et par smurte rundstykker som vi kunne nyde, når vi var kommet på plads i skjulet. Det var en kold og klar morgen, hvor temperaturen var nede på -10 0 så man kunne godt mærke kulden i næsen.  Vi fik samling på udstyret og begav os op mod det sted i hegnet, hvor vi skulle sidde. Oppe på marken var der en lille frossen sø vi skulle uden om, men Balder havde jo aldrig oplevet is, så det var sjovt at se han reaktion da han kom ud på isen. Han lignede lidt Bambi på glat is, men fik dog hurtigt styr på det og han syntes, at det var sjovt at glide på isen. Oppe ved det sted i hegnet, hvor vi skulle sidde fik vi fjernet lidt slåen grene, så der var plads til os alle 3. Jeg satte sløringsnet op og Morten fik placeret kragelokkerne. Jeg havde skåret et stykke liggeunderlag til, så det passede ned i den pose, hvor lokkerne var i. Den kunne nu bruges som underlag til Balder. Han var heller ikke sen til, at benytte den og jeg havde endda også taget et stykke fleecetæppe med som han fik over sig.

Nu var vi klar, kaffen skænket og rundstykkerne pakket ud nu kunne kragerne bare komme. Det var simpelthen skønt, at sidde der sammen med 2 gode venner og nyde den fantastiske solopgang og mærke frosten. Der kom ikke rigtig nogle krager den første time, men vi havde 2 rådyr helt inde på 30 meter af os. En dejlig oplevelse, at observerer hvordan de kom nærmere og samtidig se, hvor smukke de var inden de bevægede sig væk fra os. Balder blev fint på sin plads, selvom han havde set dem. Der kom nogle enkelte krager bagfra, som vi ikke fik skudt til, dog kom der en enkelt op langs hegnet og drejede ud over lokkerne, men den skød jeg forbi på. Vi pakkede skjulet og lokkerne kl. 11.30 og gik ned til bilerne, fik en kopkaffe og talt lidt om, hvor smuk en morgen det havde været.


Tak for endnu en dejlig oplevelse i den danske natur.   

10.1.2021 Konsordie jagt i Andkær


Pga. corona og forsamlingsforbuddet på 5 personer blev jagten afholdt som trygjagt. Den enkelte jæger havde på forhånd fået anvist tårn eller stige, som de skulle sætte sig i. Der var så 2 drivere, der gik gennem områderne.

Den første såt var både mose, eng, skov og en sø, der skulle drive. Balder er blevet ret ferm til det med, at søge på kommando og komme, når der bliver fløjtet. Vi rejste en enkelt fasan lige i begyndelsen af drevet, der desværre lettede ind over nabostykket. Da vi havde været igennem engen og mosen gik vi ind i det første stykke skov. En af skytterne ringede til mig og sagde, at han havde skudt til et dyr der var rendt ind i det skovstykke vi gik i. Han mente dog ikke, at han havde ramt, men var i tvivl. Vi så nu ikke noget til dyret, men Balder og den anden hund fandt sporet efter dyret. Skytten valgte derefter, at ringe efter en schweisshundefører. (Der blev ikke fundet schweiss) Balder rejste yderligere en fasan, som jeg ikke kunne komme til at skyde på pga. for mange grene. I det andet skovstykke havde en af jægerne nedlagt sit første rådyr med bue. Det var en tydelig glad jæger jeg kom til. Det var en fin kastebuk, der vejede 18 kg brækket.

Næste såt var et stort skov stykke, Her skulle jeg sidde i et tårn og Balder fik en velfortjent pause i sin varme kasse i bilen. Jeg så 2 dyr på nabostykket. Der blev skudt et lam af en af de andre skytter, det vejede 16 kg. Brækket. Begge dyr var i fin foderstand. Alle jægere tog vær til sit efter jagten, på nær de der havde skudt dyr, tog op til hytten for at få det vejet.

Det er godt nok en speciel måde, at drive jagt på pga. corona. Jeg savner det gode kammeratskab og det med, at kunne mødes og snakke om dagens jagt. Håber sæsonen 2021 bliver bedre.   

3.1.2021 Årets første jagt på krager


Balder og jeg var taget på kragejagt bag gården i Andkær. Vi parkerede bag den store halmlade og gik ca. 800 meter op til hegnet. Lige ud for der, hvor der er en foderstribe i marken placerede jeg skjulet, satte en enkelt krage på en stang op i hegnet og placerede de resterende krager i kanten af foderstriben. Sækken jeg havde lokkerne i, havde jeg udstyret med et stykke liggeunderlag, så Balder kunne ligge tørt og fri for kulden fra jorden. Jeg havde også et lille stykke tæppe med, til at lægge over ham og det passede ham særdeles godt, at blive pakket lidt ind. Det var faktisk rigtig koldt, senbyger, det frøs et par grader og det blæste 8-10 ms. Solen var lige begyndt, at vise sig i horisonten, da den første krage kom ind på min højre side på ca. 35 meters afstand og bang den faldt til jorden. Balder var hurtig ude og hente den. Der gik ca. 10 min. Så kom der 2 krager lige ind over hoved på mig og jeg skød den ene, men skød forbi på den anden. Nå, men så fik jeg også testet det gevær jeg havde fået fra et dødsbo. En AYA side by side model 65 Hunters Gun. Da jeg fik den var den noget slidt at se på. Bagkappen manglede og den sikrede selv mellem første og anden skud. Jeg havde haft den totalt adskilt, låsetøjet havde været adskilt og fjederen til sikringen strammet. Skæftet havde jeg renset al den gamle olie af, slebet ned og efter flere gange skæftolie og polering stod skæftet flot igen. Bagkappen lavede jeg i messing med en kobberplade imellem messing og træet, så nu står den fin igen. Nu var der lige tid til en kop kaffe og et stykke franskbrød med fedt og stærk ost, uh det er godt, at sidde der ude og nyde kaffen og naturen. Der kom flere krager som jeg ikke nåede, at skyde til, da de kom ind bagfra. Klokken var vel ved at være 10.00, da der kom 3 krager ind fra min venstre side op langs hegnet, den ene af dem drejede lige ind mod lokkerne og den måtte ha´ 2 skud, for at falde ned. Balder var noget sur på den, da han kom ud til den, for den var ikke helt død, så den hakkede efter ham. Han ville ikke rigtig tage den, så jeg gik ud til ham, men da jeg var næsten derude satte han en pote oven på hovedet af kragen og tog den i munden. Han afleverede den og jeg kunne så dreje halsen om på den.

Det begyndte at trække op til regn, så jeg pakkede sammen og gik ned mod bilen ca. halvvejs rejste Balder en stor fasankok i hegnet, jeg kunne desværre ikke komme til at skyde, da den gik ud på modsatte side af hegnet, men det var sjovt at se, hvordan Balder ca. 100 meter før havde fået færden af fasanen, der havde løbet foran os, go´ træning som desværre ikke gav fasan. Jeg er sikke på, at vi snart skal ud på kragejagt igen. Det er så hyggelig, at sidde der i skjulet og nyde selskabet med hunden og en god kop kaffe.

30.12.2020 Drivjagt i Østbirk


Vi samledes 7 mand ude hos Jørn lidt udenfor Østbirk kl. 11.00. vi startede med, at få sprittet de indre organer af med en ”Enkekelt”. Vi var 3 driver, som skulle gå igennem. Ved første såt blev 3 af skytterne sendt ud for enden af såten, medens jeg tog en skytte ”Jørn” med ned for enden af det første stykke, en indhegning med juletræer. De 2 andre drivere, drev så stykket igennem og de rejste en del fasaner. Der kom 2 fasaner ud, nede hvor jeg stod og jeg fik den første, men missede nummer 2. Balder blev sendt ud for at apportere den. Det gik super godt, med at finde den og han kom da også næsten helt på plads med den, men blev forstyrret af skud fra en af driverne, så han slap fasanen, for at se om der var noget, der skulle hentes, men pyt han er jo en meget ung hund (½år). Balder og jeg drev nu videre ned over et engstykke, hen mod en lille sø omgivet af meter højt siv/græs, da vi kom ind i sivene var Balder helt oppe at køre, for han rejste et stykke råvildt, lige da vi var kommet ind i sivene. Han satte efter det, men jeg kaldte på ham og han kom så fint tilbage. Min sidepost skød på et dyr som han traf, men som løb videre. Heldigvis kom den lige over til mig, så jeg skød den på 2 meters afstand lige i hovedet og den døde. Balder var straks hende ved den, men da den lå og sprællede lidt med benene fik den en del skældud. Vi fortsatte og kort tid efter rejste Balder endnu et dyr, som desværre lige hoppede over en bæk, over på naboens stykke. Jeg kunne ellers fint ha´ skudt til den, da den passerede mig på 5 meters afstand. Efter få meter stødte Balder igen et dyr, som også hoppede over på nabostykket og løb fremad. Jeg kaldte Balder hjem igen og sendte ham ind i det høje siv, her rejste han en fasanhøne som jeg skød i et bagskud, den landede over på den anden side af bækken. Da der var en del vand i bækken, måtte Balder svømme lidt for at komme over den. Vel over på den anden side, søgte han lidt rundt i det høje siv og fandt også fasanen. Jeg var nu rigtig spændt på, om han ville komme med den, da han jo var nød til at svømme med den, for at komme over bækken. For ellers måtte jeg jo selv få den hentet, men han hoppede i bækken med fasanen i munden og kom glad over og afleverede den, hold da op, hvor er jeg stolt af ham. Han rejste yderligere en fasan som jeg desværre skød forbi på. Der blev også rejst 3 fasaner mere af de andre hunde, hvor af, at der blev skudt en høne. Og skudt forbi på 2 kokke. Der blev også skudt forbi på en skovsneppe i denne såt. Alt i alt blev der set 5 rådyr og ca. 10 fasaner samt 1 skovsneppe. Det må da siges, at være godt på ca. 10 tønder land som første såt dækkede. Næste såt var et område med ung juletræskultur. Her blev der rejst en hare, der dog slap mellem 2 skytter. For enden af stykket rejste vi 2 fasaner som jeg desværre skød forbi på. På vej ned mod gården drev vi et andet område af med juletræer, dog uden at der kom noget ud af det. Nede ved gården var det lige tid til en forfriskning, samt at få hentet rådyret. Heldigvis har Jørn en voldsom stor ATV som han lige kunne hente dyret med. Dyret var en rigtig stor kastebuk og med stor mener jeg stor. Jeg har aldrig i mit lange jægerliv skudt en buk og brækket en, der var så meget fedt i. Fedtet hang i store klumper inde i dyret og den vejede 20 kg brækket. Selv hinden rundt om hjertet var fyldt med fedt. Vi jokkede lidt om, at hvis vi ikke havde skudt den, ville den være død af Livsstilssygdom i stedet. Vi kørte nu over til den sidste såt, som var et område med ældre juletræer og pyntegrønt. Her skal jeg da love for, at Balder havde fået næse for at finde snepper, ikke mindre end 4 styk fik han opsnuset, de var dog ikke i en position, hvor jeg kunne skyde til dem. Der blev rejst en enkelt hare, som også blev nedlagt af en af skytterne.

Vi tog nu tilbage til gården for at holde parade over vildtet. 1 rådyr, 3 fasaner og 1 hare.

Dan spillede smukt på jagthorn til ære for vildtet.

Vi sluttede af med en kaffepuns og hjemmelavet konfekt. Ude på Jørn´s terrasse grundet corona. For her kunne vi være på afstand af hinanden.

Tusind tak for en fantastisk jagtdag til Jørn, hvor jeg især er glad for, at Balder havde en fantastisk lærerig dag. Det er skønt, at se hvor didikeret og koncentreret han er om, at finde vildt selvom der også er andre hunde med, som kunne være interessant, at rende i røven af, men det gør han ikke og det er dejlig.

DSC_0598
DSC_0597

29.12.2020 Jule jagt i konsortiet


Vejret var ikke noget at råbe hurra til, 0-1 grad og det startede med, at regne og senere på formiddagen slog det over i slud, så en våd og kold fornøjelse.

Pga. corona var vi opdelt i 3 grupper, en driver gruppe på 7 mand og 2 skytte kæder på 5 og 9 mand.

Vi mødtes 3 forskellige steder, for at kunne overholde corona reglerne, og hold da k… jeg glæder mig til vi igen kan samles alle mand, det her er sku´ bøvlet og træls for fællesskabet.

Første såt var søen, her blev der lettet en del ænder, men der var kun en enkelt, der var langt nok nede til, at der kunne skydes til den og den faldt ned. Næste såt blev der skudt til en skovsneppe og set 2 rådyr. I tredje såt blev der skudt en fasanhøne.

Den sidste såt om formiddagen var eng og skovstykket. Her havde min gruppe på 5 jæger fået til opgave at dække et skovstykke, som var det stykke der skulle drives til sidst. Pyh det var en våd fornøjelse, at sidde der og vente i ca. 1 time. Der var et par af skytterne, der frøs gevaldig efter denne såt.

Der blev skudt en fasankok og skudt efter en hare og en skovsneppe.


Nu kørte vi til Viuf, for at drive en skov og engstykke af. Vi startede dog lige med, at holde frokost i grupperne. Vi kunne heldigvis være inde i den store lade og samtidig holde den obligatoriske afstand.

Efter frokosten tog vi opstilling på marken langs skoven, men da vi gik ned over marken, for at komme ned til skoven så vi 2 rådyr, hvor af den ene gik lige imod os og stoppede på ca. 40 meters afstand, stod lidt forvirret og kikkede på os inden den fortrak i den retning den anden var gået. Der blev skudt til en skovsneppe uden resultat. Vi afsluttede med vildt parade samt et glas boblevand, da et af medlemmerne havde 30års fødselsdag.

Tak for en dejlig, men våd dag